21 november 2013 om 00:00 Nieuws

Dag redactie,

Hierbij een aanvulling op een eerder verzonden persbericht over het Stadscafé dat 19 november voor de eerste keer plaats heeft. De aanvulling betreft het onderwerp en een nadere uitwerking daarvan.

Het Stadscafé is een stapje in de richting van meer zeggenschap voor burgers in het gemeentelijke beleid. Zowel de regering (premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk) als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stimuleren gemeenten hiermee in 2014 serieus aan de slag te gaan.

Vriendelijke groet,

Kees Quaadgras

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Winkels en winkelen

in het eerste Stadscafé

Amersfoort – Winkelen is ín. Iedereen winkelt. Maar hebben wij, Amersfoorters, wel voldoende winkelaanbod in eigen stad? Willen wij meer kleine winkelcentra in de eigen wijk? Doet de gemeente wel voldoende om winkeliers en winkelpubliek tegemoet te komen en de plaatselijke economie te stimuleren? Moeten we ons zorgen maken over het toenemend aantal lege winkelpanden?

Deze en andere vragen rond winkelen, winkels en wijkeconomie komen aan de orde in het eerste Stadscafé, op dinsdag 19 november. Dit moet hét politieke forum van Amersfoort worden, waar bewoners, raadsleden, ambtenaren en deskundigen met elkaar bespreken wat het beste is voor Amersfoort en haar burgers. Ook organisaties, verenigingen, instellingen en het bedrijfsleven zijn welkom op dit podium.

Binnenkort bespreekt de raad de nota detailhandel, waar in deze zaken aan de orde komen. Wijkeconomie kan belangrijk zijn voor de leefbaarheid van een buurt. Zijn er voldoende buurtwinkels? Kunnen bedrijfjes aan huis en thuiswerkende zzp’ers in de wijk blijven of moeten zij naar een bedrijventerrein? Willen we in de binnenstad vooral kunnen shoppen en gaan we voor grote aankopen naar de buitenwijken? Willen we eigenlijk nog wel winkels of kopen we alles via internet? Het is belangrijk dat raadsleden en ambtenaren weten wat er over dit onderwerp leeft in de stad.

In het maandelijkse Stadscafé, elke derde dinsdag van de maand, komen actuele onderwerpen aan de orde. De nadrukkelijke bedoeling van het Stadscafé is individuele Amersfoorters en particuliere instellingen meer politieke invloed te geven. Zij krijgen hier aanzienlijk meer tijd dan gebruikelijk in de gemeenteraad om hun mening naar voren te brengen. Onder het motto ?luisteren is ook communicatie’ worden raadsleden geacht vooral te luisteren. Een wisselende gespreksleider ziet hier op toe.

Iedereen kan onderwerpen voor het Stadscafé aandragen. Er is ruimte voor actuele vragen en er staat een ?keikist’ waar op per café maximaal drie personen hun verhaal kwijt kunnen. De organisatoren van het Stadscafé nodigen betrokkenen uit aanwezig te zijn en hun mening te geven. De gang van zaken in het café wordt zo min mogelijk van tevoren vastgelegd, Soms wordt de agenda bepaald door de actualiteit, bijvoorbeeld wanneer de gemeenteraad over een onderwerp een besluit moet nemen. Een andere keer staat een thema centraal waarvoor ook sprekers kunnen worden uitgenodigd. Weer een andere keer kan het gaan om het peilen van een mening.

Volgens de initiatiefnemers bestaat er in Amersfoort grote behoefte aan een dergelijk platform en is het een manier om de kloof tussen inwoners en de politiek te verkleinen. Het is bovendien een eerste invulling van het idee voor meer zeggenschap voor burgers, om invloed uit te oefenen op het beleid en de besluitvorming.

Het Stadscafé wordt elke derde dinsdag van de maand gehouden, met uitzondering van december, juli en augustus. De Observant is in principe de vaste locatie. Het café kan echter ook in een wijk worden georganiseerd als daar een actueel onderwerp speelt.

Het Stadscafé heeft plaats in de Observant, Stadhuisplein 7. Inloop vanaf 20.00 uur, begin om 20.30 uur. Het gaat voorlopig om een experiment van een jaar, waarna bekeken wordt of het werkt. De tweede editie is op dinsdag 21 januari. Het Stadscafé op dinsdag 19 november wordt afgetrapt door burgemeester Lucas Bolsius. De eerste consumptie is gratis.

Voor informatie en reacties: griffie@amersfoort.nl.

(Het eerste Stadscafé wordt voorbereid door Simone Kennedy (raadslid), Will van der Vlies (raadsgriffier) en vier inwoners: Gerard Chel, Ben Nitrauw, Kees Quaadgras en Norbert van Zwetselaar.).

==============================================================================NOOT VOOR REDACTIE. NIET VOOR PUBLICATIE

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Simone Kennedy (06-41.57.28.74.) of Gerard Chel (06-55.14.76.20).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie