College ziet heil in verbouwingsplan De Flint

21 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het behouden en versterken van een breed cultuuraanbod voor verschillende doelgroepen, en een organisatie die minder afhankelijk is van subsidie. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor het college om de vernieuwingsplannen van theater De Flint te ondersteunen. Die plannen omvatten een verbouwing van de foyers, een upgrade van de Stadszaal en een facelift voor de entree. De gemeenteraad buigt zich naar verwachting begin december over het voorstel.

Verbouwing van De Flint is noodzakelijk. Financieel gezien staan er veel veranderingen op stapel: Scholen in de Kunst vertrekt naar het Eemhuis en het theater krijgt minder subsidie als gevolg van bezuinigingen. Om toch voldoende inkomsten te genereren neemt de Fint maatregelen. Het theater doet dat door een aantal veranderingen aan zijn gebouw aan te brengen en de entree aan de Coninckstraat aantrekkelijker in te richten.

Deze aanpak biedt De Flint kansen op meer theaterbezoekers en het bereiken van een bredere doelgroep - zoals jongeren - en ook betere exploitatiemogelijkheden. Directeur Harold Warmelink: ,,Nieuwbouw is in deze tijd niet realistisch. Mijn voorganger heeft ervoor gestreden -in goede tijden- zonder succes. Ik zie meer heil in het maken van heldere keuzes op korte termijn, om de continuïteit van de culturele programmering te behouden en te versterken. Met het plan tot revitalisering versterkt De Flint zijn positie als cultureel hart van de regio Amersfoort."

Breed cultuuraanbod

De gemeente hecht belang aan een breed cultuuraanbod voor verschillende doelgroepen. De Flint levert daar volgens de gemeente een goede bijdrage aan en kan deze nog verbeteren met de voorgestelde aanpassingen. De plannen die De Flint heeft gepresenteerd getuigen volgens het college van sterk cultureel ondernemerschap. De Flint neemt de benodigde stappen om minder afhankelijk te worden van gemeentelijke subsidies.

Er ligt volgens het college een goed onderbouwd, duurzaam verbouwingsplan met een visie op hoe een culturele organisatie deze opgave kan waarmaken. Daarbij worden de kosten voor het overgrote deel door De Flint gedragen. Ook omdat de gemeente eigenaar is van het gebouw De Flint, past het om de investeringslasten voor de verbouwing voor te financieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie