Amersfoort maakt zich op voor Sinterklaas

8 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De stad bereidt zich voor op de aankomst van Sinterklaas, komende zaterdag in de Eemhaven. In de etalage van de V&D wordt een slaapkamer voor hem ingericht en voor Amerigo is er een stal gebouwd op de Varkensmarkt. Net als ieder jaar wordt de goedheilig man vergezeld door zijn gevolg van Zwarte Pieten. Van de verhitte discussie over de knechten van de Sint heeft onze stad nog geen last gehad volgens Karim Bashandy, mede-organisator van Amersfoort Sinterklaasstad en Regelpiet. ,,Tot nu toe hebben we nog geen klachten ontvangen. Ook vanuit de gemeente Amersfoort hebben wij nog geen negatieve signalen vernomen. Sinterklaas is gewoon een gezellig kinderfeest en Amersfoort lijkt dat te begrijpen".

door Fien Vermeulen

Dit jaar wordt de Sint voor het eerst ontvangen op het Eemplein. Vanaf zijn boot werd Sinterklaas voorheen altijd naar de Grote Koppel geleid, maar het nieuwe stadsplein is een betere plek volgens Bashandy. ,,We verwachten dat de nieuwe ontvangstlocatie een positieve bijdrage zal leveren aan het feest. Op het Eemplein is er meer ruimte, waardoor de kinderen Sinterklaas beter kunnen zien en dichter bij hem kunnen staan. Nadat de burgemeester de Sint welkom heeft geheten, maakt de Sinterklaasstoet als vanouds een vernieuwde tocht door het centrum. Op de website staat de route en meer informatie."

Ook nieuw dit jaar is de Pakjestoren. In de Onze Lieve Vrouwetoren zijn de pieten tot 5 december druk bezig om alles gereed te maken voor pakjesavond. ,,De cadeautjes van alle kinderen in Amersfoort zijn verzameld in de Pakjestoren. Kinderen kunnen de toren bezoeken en komen kijken naar de hardwerkende Pakjespieten. Natuurlijk zijn er in aanloop naar sinterklaasavond nog veel meer leuke activiteiten in Sinterklaasstad. Zo kunnen kinderen een kijkje nemen in de slaapkamer van Sinterklaas, pepernoten bakken met Bakpiet en worden er verschillende creatieve activiteiten en spelletjes in sinterklaassfeer georganiseerd", vertelt de organisator.

Kinderfeest

Het komende sinterklaasfeest veroorzaakte de laatste tijd veel ophef in Nederland en daar buiten. De discussies hebben geen invloed gehad op de sinterklaasviering in Amersfoort volgens Bashandy. ,,We hebben onze plannen niet aangepast naar aanleiding van alle commotie. Onze pieten worden dus gewoon zwart geschminkt en ze mogen ook gouden oorringen dragen." Dingen veranderen was ook niet nodig, omdat er door de organisatie en de gemeente geen signalen zijn opgevangen. ,,Het lijkt erop dat Amersfoorters snappen dat we het hier hebben over een gezellig kinderfeest. Mochten er mensen zijn die daar anders over denken, dan staan wij er als organisatie voor open om een gesprek aan te gaan. Wij en de gemeente Amersfoort blijven de landelijke ontwikkelingen volgen. Toch hoop ik niet dat er iemand roet in het eten wil gooien, want onze vijfhonderd vrijwilligers hebben zin om er zaterdag een groot feest van te maken."

Bashandy is al elf jaar betrokken bij het Amersfoortse sinterklaasfeest. ,,Sinterklaas is iets bijzonders, iets magisch. Ik heb er altijd in geloofd. Vroeger ging ik naar de intocht kijken en als Zwarte Piet dan op pakjesavond op de ramen bonsde, dacht ik altijd dat ik hem over de daken weg zag rennen. Dat het mijn buurman was, begreep ik later. Het leek me fantastisch om ook zo'n rol voor kinderen te vervullen. Op mijn zestiende speelde ik voor het eerst Zwarte Piet in de optocht en vanaf toen raakte ik er steeds meer bij betrokken. Inmiddels ben ik organisator, maar ik loop nog steeds mee als Regelpiet. De interactie die je als piet hebt met de kinderen is zo leuk. De spanning en de lach op hun gezichten, daar geniet ik van."

Toekomst

,,In al die jaren dat ik al actief betrokken ben bij Amersfoort Sinterklaasstad, is er eigenlijk weinig veranderd. Kinderen blijven enthousiast en de sfeer is telkens weer gemoedelijk en gezellig. Of dat nog lang zo blijft kan ik niet zeggen. Ik hoop dat mensen op een normale wijze in gesprek zullen blijven gaan over hun zorgen. Veranderingen eisen op een nare manier is geen oplossing. Natuurlijk zullen er mettertijd dingen anders worden aan het feest, maar dat is op zich niet erg. Belangrijk is dat sinterklaas voor kinderen een magisch en spannend feest blijft waar ze naar uitkijken. In welke vorm dan ook."

Voor meer informatie over het programma van de intocht en de activiteiten omtrent Sinterklaas in Amersfoort: www.sinterklaasstad.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie