Bewoners Jericho Jeruzalem en VHB in de clinch

5 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Jericho-Jeruzalem zit weer zonder bewonerscommissie. Conflicten en het zich niet kunnen conformeren aan de spelregels van de Vereniging Huurders Belangen (VHB) liggen hier aan ten grondslag. Een verkiezingsavond werd op het laatste moment afgeblazen.

door Bert Vos

Wat Joke Tarhan en Margreeth Brouwer, van Bewonersgroep Jeruzalem, vooral in het verkeerde keelgat schoot was de opmerking van VHB-voorzitter Cor Krottje in de pers. Namelijk dat een bewonerscommissie geen belangrijke beslissingen kan nemen. ,,Daarmee schoffeert hij ons. Zij spelen een cruciale rol en hebben het recht op informatie, zijn de verbindende factor tussen de bewoners en de Alliantie, de ogen en oren van de buurt en spelen wel degelijk een belangrijke rol bij grote besluiten", zegt een verbolgen Margreeth.

De wijk had twintig jaar lang een actieve bewonerscommissie onder de vlag van de VHB. Ze was gesprekspartner voor de Alliantie. Maar de goede relatie brokkelde af in 2002. Volgens een rapport moest er nogal wat opgeknapt worden. De Alliantie vindt de kosten te hoog en besluit alleen tot noodzakelijk onderhoud. Vier jaar later werden sloopplannen tegengehouden omdat tweederde van de bewoners bezwaar maakte. Daar was de verhuurder niet blij mee. In maart 2010 laat de commissie een onderzoek verrichten naar asbestcementdaken. Uitkomst: ze moeten worden vervangen. De verhuurder sputtert tegen, de bewoners gaan de strijd aan en schakelen media en politiek in tot aan de Tweede Kamer.

Het project wordt in 2011 alsnog afgerond. Maar de verhoudingen raken onderkoeld als twee commissieleden aangifte doen tegen de Alliantie in verband met de asbestzaak. Daarna wil de corporatie dat de commissie een overeenkomst tekent dat zij in het vervolg geen pers en politiek inschakelt geen rapporten deelt met derden. De bewonerscommissie weigert echter. De Alliantie verbreekt daarop het contact. De VHB oefent druk uit om toch te tekenen. De bewonerscommissie treedt vervolgens af.

In december 2012 krijgt iedereen een brief waarin staat dat de Alliantie start met het proces om tot een toekomstvisie te komen voor Jeruzalem. Tien bewoners van Jeruzalem richten als antwoord de Bewonergroep op om de belangen van de bewoners te behartigen. De VHB houdt vervolgens in januari een oprichtingsvergadering voor een bewonerscommissie. Er is één kandidaat en de avond verloopt chaotisch. Dan stelt de VHB zelf een bewonerscommissie aan van drie personen. Margreeth: ,,Volgens de statuten had die door de bewoners gekozen moeten worden. Maar wij gaven ze het voordeel van de twijfel. We wilden graag contact, maar dat wees Krottje af, omdat ze in de oprichtingsfase zaten. Ondertussen voerden zij namens ons gesprekken met een onderzoeksbureau en de Alliantie over de toekomstvisie. Dus kwamen we in opstand en werden er bezwaarschriften ingediend."

De VHB plande een verkiezingsavond en de Bewonersgroep stelde vier kandidaten beschikbaar. ,,We kregen de statuten en het huishoudelijk reglement te lezen. Daarin staat onder meer dat je per woning één stem mag uitbrengen. Dat is toch belachelijk? Ook mogen we zonder toestemming niet met de pers praten en geen geld gebruiken voor bouwkundige onderzoeken." Een ander pijnpunt is het feit dat het VHB-bestuur als 'escape' beslist in gevallen waarin het huishoudelijk reglement niet voorziet. Daarvan is volgens Margreeth gebruik gemaakt om de niet-gekozen commissie te installeren."

De VHB-voorzitter bestrijdt deze beschuldiging. ,,Er is geen escape-mogelijkheid. Het zijn gewoon de reglementen die gevolgd worden. Wij vonden het belangrijk dat er tot de volgende verkiezing een functionerende bewonerscommissie zou zijn."

Drie leden van de Bewonersgroep en twee van de huidige commissie trokken zich terug wat betekent dat er voorlopig geen bewonerscommissie is in Jericho/Jeruzalem. Volgens Joris Kok, ex-commissielid, had het geen zin om verder te gaan onder alle commotie. ,,Er werd teveel gekeken naar zaken die geen gemeenschappelijk doel dienden. We betreuren het dat we niet tot grote acties en gemeenschappelijkheid zijn gekomen terwijl we juist gezamenlijk de wijk moeten opbouwen en verbeteren."

Krottje beschuldigt Brouwers en Tarhan ervan dat ze alleen willen functioneren op hun voorwaarden. ,,Met hen is het meedoen aan een voetbalwedstrijd waarbij de spelregels tijdens het spel gewijzigd moeten worden. Ze proberen steeds via de pers te communiceren en niet direct met betrokkenen. Daarom is er een erratum over contact met pers en politiek gekomen, omdat de Alliantie niet meer met deze bewoners wil praten. Op de ledenvergadering is dit door een meerderheid van de bewonerscommissies geaccepteerd. Je praat met elkaar aan tafel en komt tot een gezamenlijke oplossing. Wij verbieden geen gesprek met politiek of pers, maar stellen wel als eis dat dit in overleg gaat. Bewonersgroep Jeruzalem is voor ons geen gesprekspartner. Wij kennen alleen bewonerscommissies conform onze spelregels."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie