'De Popronde is dé springplank voor muzikaal talent'

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Muziekliefhebbers kunnen zaterdag 23 november genieten van de vijfde Amersfoortse Popronde. Horecagelegenheden, kapperszaken en platenwinkels zijn podia voor de muzikale talenten van het festival. De Amersfoortse uitvoering van het landelijke muziekfestijn verkiest dit jaar kwaliteit boven kwantiteit. Joris Postulart, de 24-jaar jonge organisator, licht deze keuze toe: ,,Artiesten komen beter tot hun recht als ze de tijd hebben om een mooie show neer te zetten. Bezoekers hebben ook behoefte aan een behapbaar programma. Ze kunnen dan op een relaxte manier genieten van elk optreden. Minder acts, met meer impact dus."

door Fien Vermeulen

Ruim veertig Nederlandse popacts zullen zorgen voor een divers programma op zo'n twintig verrassende locaties in het centrum. Ondanks het voornemen om het dit jaar klein te houden, lijkt de Amersfoortse Popronde dus toch weer aardig uit te pakken. ,,Het was moeilijk om uit de 120 optionele acts te kiezen. Toch wilden we dit jaar een compacter en daardoor intenser programma neerzetten. Uit de voorgaande jaren bleek dat het programma soms te druk was. Mensen bekeken maar halve optredens en de locaties liepen niet vol. Dat is niet de bedoelding, kiezen voor kwaliteit is dan beter. Ook zijn de acts dit jaar met meer aandacht gematcht aan een locatie. Een rockbandje laten spelen in een klein en rustig koffiehuisje is niet handig. Het kiezen van de juiste locatie draagt bij aan het succes van de artiesten", aldus Postulart.

Acts die we absoluut niet mogen missen zijn er dit jaar in overvloed volgens de organisator. Het programma is gebaseerd op zijn eigen smaak, maar daarbij heeft hij gelet op voldoende variatie. ,,Zelf hou ik onwijs van rockbandjes met veel gitaarmuziek, dat zie je wel terug in het programma. Maar verschil moet er wezen, daarom zijn er bijvoorbeeld ook singer/songwriters, iets heel anders. Er staan zoveel toffe acts op het programma: The Elementary Penguins, Adam and The Relevants en de Serious Talents van 3FM, zo kan ik nog wel even doorgaan. Naast goede artiesten dragen ook de bijzondere locaties bij aan het festival. We bouwen kroegen om tot rocktenten en zetten Kinki Kappers op zijn kop. Als het weer het toelaat, kan er bij De Vereeniging ook buiten gedanst worden."

Springplank

Niet alleen Amersfoort vormt dus het toneel van het muzikale festival. Tussen september en november strijkt de Popronde neer in bijna dertig steden. Onze stad is de afsluiter en verwelkomt, ondanks het geslonken programma, een van de grootste Poprondes van Nederland. Volgens Postulart komt dat omdat Amersfoort de perfecte locatie is voor het muziekfestijn. ,,Hier gebeurt zoveel op cultureel vlak. Amersfoort leeft echt, vooral op muzikaal gebied. Mensen staan open voor nieuwe en onbekende artiesten en dat is precies waar de Popronde om draait." Het stimuleren van de doorstroom van muzikaal talent en het ontwikkelen van het popmuziekklimaat in Nederland zijn belangrijke doelstellingen van de Popronde. ,,Het gaat nu goed met de Nederlandse popmuziekindustrie. Dat komt deels door ons festival, dat zorgt voor de doorbraak van artiesten en bandjes. Als een act voor veel Poprondes in het land gevraagd wordt, komt de bekendheid vanzelf. Succesvolle optredens op dit festival zorgen dat het balletje gaat rollen. De Popronde zet acts op de kaart, het is een echte springplank."

De band Racoon is een voorbeeld van een nationaal bekende act die na een succesvolle Popronde doorbrak. Dit jaar staan er een aantal acts op het programma die volgens Postulart kans hebben om de Nederlandse hitlijsten te gaan domineren. ,,Ik denk dat de Elementary Penguins en Adam & The Relevants het Lowlands-niveau zeker gaan halen. Zelf hoop ik dat The Maureens het gaan maken, die ouderwetse California surfpop is zo gaaf. Eigenlijk staat het programma bol van beloften voor de toekomst."

Voor meer informatie over de Popronde en het programma: www.popronde.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie