Biologische win-win

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

Estafette breidt winkelruimte uit

AMERSFOORT - Steeds meer Nederlandse consumenten keren zich af van conventionele producten en grijpen naar biologische en biologisch dynamische voeding. Dat blijkt niet alleen uit kille cijfers van het ministerie van Economische Zaken, maar ook in de dagelijkse praktijk. Zoals bij Estafette de biologische eetwinkel op de Leusderweg, dat recentelijk haar winkelruimte heeft verdubbeld.

door Arjan Klaver

„Dankzij de verdubbeling van de winkelvloer kan de winkelaar zelf ervaren dat er veel keuze is in duurzame voeding", weet Grainne van Woensel. Zij is filiaalhoudster van Estafette de biologische eetwinkel, dat op haar beurt samen met liefst 18 winkels en groothandel Odin ressorteert onder de vlag van de Coöperatie Odin. „Alle producten bij Estafette zijn afkomstig uit de gecontroleerde biologische of biologisch-dynamische producenten met wie de organisatie een duurzame verbintenis is aangegaan. Het resultaat is een uitgebreid assortiment dagelijkse boodschappen: Van fair trade koffie en thee tot rijst en pasta, van broodbeleg en vruchtensap tot noten en zuidvruchten en van zuivel tot brood. Bovendien hebben we door de verbouwing een groter deel van de winkel benut voor verse groenten en fruit van het seizoen. Voorts hebben we ambachtelijke boerenkazen, natuurlijk vlees en mooie wijnen en diepvriesproducten. Opmerkelijk is dat juist biologisch dynamische producten, kortweg BD, steeds meer in de belangstelling komen te staan. BD staat voor extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie."

Het profiel van winkelaar die hier dagelijks de boodschappen doet, loopt sterk uiteen. „Het zijn hoofdzakelijk klanten die gekozen hebben voor een bewuste omgang met voeding", weet Van Woensel. "Soms omdat ze door ziekte anders moeten gaan eten of dat ze allergieën hebben voor gluten of bijvoorbeeld voor bepaalde chemische stoffen of conserveringsmiddelen." Bijkomend voordeel voor de consument is dat Estafette een heldere en transparante organisatie is waarin je als klant ook actief mee kunt doen. Het twee prijzensysteem levert daarin een bijdrage. Naast de normale prijs is er en een tweede, lagere prijs. Voor leden. Wie lid wordt van de coöperatie en een maandelijkse bijdrage - afhankelijk van de gezinssamenstelling 18 of 21 euro - levert in de beheerkosten van de winkel, rekent bij de kassa de ledenprijzen af. Dit is zo berekend dat iedereen die voor ongeveer 25 euro aan boodschappen per week doet, al voordeel heeft. Hoe meer boodschappen, hoe groter het voordeel. Win-win, dus. De invoering van de ledenprijzen is een van de manieren om de coöperatieve bedrijfsstructuur in de Estafette-winkels zichtbaar en 'beleefbaar' te maken voor iedereen, klanten en leden. Door het prijsvoordeel wordt biologisch boodschappen doen voor meer mensen nog aantrekkelijker."

Estafette de biologische eetwinkel

Leusderweg 206

3817 KG Amersfoort

Tel. 033-4480081

amersfoort@estafette.org

www.estafettewinkel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie