1 november 2013 om 00:00 Nieuws

Column

‘What if God was one of us’ is de titel van een lied van Joan Osbourne. Ik kende dit lied niet, maar een aantal jongeren uit het Brandpunt liet het afgelopen week in een jongerenviering horen. Het lied speelt met de vraag: Als God een van ons zou zijn, wie zou Hij dan zijn? Als God een naam zou hebben, welke zou dat zijn? Als God een gezicht zou hebben, hoe zou dat eruitzien? Joan Osbourne zingt: ‘Wat als God één van ons zou zijn, zomaar een sloeber zoals wij, zomaar een vreemdeling in de bus op weg naar huis, terug naar de hemel in zijn eentje. Niemand die hem belt, behalve misschien de paus.’ Het lied biedt geen pasklare antwoorden. Ik vind het verassend hoe de liedtekst speelt met godsbeelden van een God ergens boven in de hemel en een God in een mens zoals jij en ik. Het is mij niet helemaal duidelijk of de zangeres deze vraag met een zekere ironie stelt of dat ze er serieuze bedoelingen mee heeft.

De jongeren zijn op zoek naar antwoorden. Zij vragen zich af: Als wij tot God bidden, tot wie bidden we dan? Ze zijn op reis gegaan naar verschillende kerkplekken in Amersfoort en Amsterdam en naar een klooster in Maarsen. Op elke plek hebben ze iets van God ‘meegenomen’ en daarvan maken ze ons deelgenoot: een ontmoeting met God in de persoonlijke aandacht voor mensen dichtbij en ver weg, in de stilte, in de ervaring van een brandende kaars die iedereen even vasthoudt en vervolgens door de kerkzaal rondgaat. Dit eenvoudige ritueel doet iets met mij en de mensen in de kerk. Ik kan het niet helemaal benoemen, maar er ontstaat een gevoel van verbondenheid met God en met elkaar. Op de achtergrond blijft de vraag: moeten we het leven met al zijn ups en downs aan God overlaten? Of zijn wij mensen de handen van God die iets kunnen doen en betekenen voor een ander?

Anette Sprotte

Sint Maarten in Amersfoort-Noord

AMERSFOORT - Hooglanderveen en Vathorst kennen een lange traditie van Sintmaartenvieren en die wordt ook dit jaar voortgezet. Sint Maarten is een feest om te delen, zoals Martinus zijn mantel deelde met de bedelaar bij de stadspoort. Maandag 11 november om 18.30 uur start bij Icoon Vathorst en bij de St. Josephkerk in Hooglanderveen een vrolijke lampionnenoptocht met voorop Sint Maarten. Doel van de optocht is de Sintmaartenviering om 19.00 uur in de St.-Josephkerk, waar het verhaal van Sint Maarten verteld wordt en liedjes worden gezongen. Na afloop kunnen de kinderen eerst aanbellen bij de pastoor en daarna met hun lampionnen en liedjes langs de deuren. Waar een kaarsje bij de voordeur of voor het raam staat, weten de kinderen zich welkom.

Alle kinderen zijn welkom. Neem naar de viering iets mee (verpakt snoep, speelgoed, pakjes drinken, tijdschriften) voor kinderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. In Amersfoort zijn dat er meer dan 300. Vrijwilligers van de St. Joseph bezorgen de giften na de viering.

Peuters

Zondag 10 november om 11.00 uur wordt aandacht besteed aan Sint Maarten in een Peuterviering in De Herberg in Nieuwland. Kinderen mogen hun lampion meenemen voor een lampionnenoptocht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie