Groene golven voor betere doorstroming

31 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op verschillende verkeersroutes in Amersfoort wordt de komende tijd een groene golf ingevoerd en op een paar plekken worden verkeerslichten aangepast. Hiermee hoopt de gemeente de verkeersdoorstroming te verbeteren zonder dat er extra asfalt voor hoeft te worden aangelegd.

Op veertien locaties in Amersfoort wordt de doorstroming van het verkeer verbeterd (zie kaartje). De op te lossen knelpunten liggen op de doorgaande routes in de stad en rond de snelwegaansluitingen. Verkeerswethouder Hans Buijtelaar: ,,Door het oplossen van deze knelpunten wordt er minder vaak gestopt en opgetrokken bij verkeerslichten. Hierdoor wordt de reistijd korter en de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd."

Op een aantal belangrijke kruispunten wordt de doorstroming voor auto, fiets en openbaar vervoer verbeterd door aanpassingen aan de verkeerslichten. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de wachttijd voor verkeersdeelnemers korter wordt. Dit gebeurt onder andere op de Stadsring en de Hogeweg.

Een groene golf zorgt ervoor dat het verkeer op een weg meer dan één verkeerslicht kan doorrijden zonder te hoeven stoppen. De verkeerslichten zijn zo afgestemd dat voor verkeersdeelnemers die op de aangegeven snelheid rijden, de lichten op groen staan. Op de Rondweg Noord en Rondweg Oost, Outputweg worden hiervoor zogenoemde dynamische snelheidsdisplays geplaatst. In de uitwerking is het van belang om de wachttijd voor het kruisende verkeer acceptabel en daarmee verkeersveilig te houden en waar mogelijk te verbeteren. Dit kan door technische aanpassingen aan het systeem van de verkeerslichten, zodat ook het kruisende verkeer (vaak fietsers en voetgangers) van de aanpassingen kan profiteren, vooral op de momenten dat het rustiger is op de weg.

Deze maatregelen zijn onderdeel van het Verder-pakket en Beter Benutten die een betere bereikbaarheid en doorstroming in de regio als doel hebben, voor zowel het gemotoriseerde verkeer als het langzame verkeer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie