Lezing en concert Roland Kuit in Mondriaanhuis

30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Componist en sound designer Roland Kuit geeft vrijdag 15 november om 19.00 uur in het Mondriaanhuis een lezing en concert. Met zijn onderzoek en composities toont Kuit interesse in wat zijn klanken doen in combinatie met bepaalde kunstwerken. Mondriaan heeft hierbij zijn speciale interesse.

Muziek speelde een belangrijke rol voor Mondriaan. Hij schreef er dan ook al over in zijn Le Néo-Plasticism uit 1921. Geluid wordt voor Mondriaan idealiter geproduceerd door elektrische, magnetische en mechanische apparatuur. Voor Mondriaan bestaat er geen harmonie en melodie in muziek. Daarmee is muziek uitgesloten van al het persoonlijke. Het uitsluiten van het persoonlijke is voor Mondriaan het allerbelangrijkst bij het maken van kunst.

In een dertig minuten durende lezing worden elektronische composities geïnspireerd op het werk van Mondriaan besproken door Kuit. Werk van de componisten Eimert, Goeyvaerts en Raaijmakers komen hierbij aan bod.

Vervolgens brengt Kuit met ondersteuning van beelden door Karin Schomaker het werk ‘Monads and beyond’ ten gehore. Zijn manier van werken sluit nauw aan bij de eerder genoemde theorie van Mondriaan over de muziek.

Het concert is gratis toegankelijk bij museumbezoek (museumjaarkaart is voor deze gelegenheid niet geldig) en is inclusief een kopje koffie. Vrienden van het Mondriaanhuis krijgen gratis toegang tot het museum en concert. Reserveren is gewenst en kan via info@mondriaanhuis.nl of tel. 033-4600170.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie