Column Joop de Keijzer

29 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Drink ik teveel?

Het aardige aan columns schrijven is toch altijd weer de reacties die mij wekelijks toegestuurd worden. Meestal keurig met afzender, maar ook regelmatig anoniem. Daar ga ik nooit op in maar één anonieme reactie wil ik u niet onthouden. Het was een handgeschreven briefje, ter attentie van mij gestuurd naar de redactie van De Stad Amersfoort.

,,Als dhr De Keijzer over enkele jaren géén herseninfarct, géén maag/darmproblemen, géén prostaatproblemen op wil lopen, zal hij per dag minder alcoholische dranken moeten gebruiken! Dit is een waarschuwing van een 86j. lezeres, wiens 'binnenkant' tot nu toe geen enkel probleem opleverde. Ze dronk nooit iets met alcohol." Ik vond haar zo bezorgd klinken, die lieve schat, dat ik hier toch op reageer.

Beste lezeres, als ik al de drankjes en hapjes nuttig die ik in mijn stukkies beschrijf, dan had op deze pagina al lang een andere columnist gestaan. Ik was waarschijnlijk alcoholverslaafd geraakt en overleden aan een hartaanval. Mijn overgewicht werd mij fataal. Ook mijn organen die beschikbaar kwamen voor donatie, waren dan vermoedelijk onbruikbaar geweest. De medische wetenschap kon er na een anatomieles ook al niet veel meer mee. U begrijpt lieve (anonieme) lezeres, ik drink wel een glaasje, maar de hoeveelheden zijn vaak sterk overdreven, moeten echt met een enorme korrel zout worden genomen! Ik drink zelfs in de middag wel eens een kopje groene thee. Bij een biertje drinken neem ik tussendoor een koel glas water. Tot zover het goedbedoelde advies van deze bejaarde dame waarvan ik hoop dat ze nog heel lang mijn stukje zal kunnen blijven lezen.

Dit nieuwsblad mag vanaf 1 december de gemeentepagina's Stadsberichten gaan publiceren. Bij het gunnen van het contract is onder meer gekeken naar de kwaliteit van de krant, de bezorging, afhandeling van bezorgklachten en duurzaamheid van het productieproces. Maar het is natuurlijk een publiek geheim dat de column van de Keijzer de doorslag heeft gegeven. Uit zeer onbetrouwbare bron vernomen dat mijn column zelfs was genomineerd voor de Heldringprijs, de prijs voor de beste Nederlandse columnist.

Ik wilde deze topcolumn beëindigen met een milieutip. Van de week werd er een grote lege zak voor de deur neergezet door een Rovamedewerker, een zogenaamde bladzak. Had wel eens gehoord van een rugzak, piepzak, klootzak (van het balspel), doedelzak, vuilniszak, hangzak, poepzak, braadzak en de(jute)zak van Sinterklaas maar bladzak was nieuw. Wat een uitvinding. De hele week met alle buurvrouwen de zak gevuld met bladeren. Was vreselijk gezellig, binnen een paar uur was de zak vol. Zo vol dat hij op knappen stond, de knapzak, hoor ik u denken. Vandaag wordt ie opgehaald en misschien nemen we wel weer een nieuwe lege zak. Ik beveel de zak bij u aan. Het is een leuk sociaal gebeuren en de straat knapt er zo van op. En na afloop dronken we met zijn allen een. .. .. .. . bakkie thee met lange vingers en een speculaasje. Echt waar!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie