'I am the City is onderscheidend en exclusiever'

29 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De stad is toe aan een nieuw, creatief en 'vers' festival. Dat dachten de voormalige organisatoren van Torenpop. En dus is daar op vrijdag 8 en zaterdag 9 november IAMTHECITY, een tweedaags festival in Podium De Kelder en de naastgelegen loods van kunstenaars Thijs Trompert en Marisja Smit. ,,Dit festival heeft meer dan alleen een podium en een bar", vertelt Robert Koole, programmeur van het kersverse Amersfoortse festival.

door Nicoline Lans

Dat I am the City meer is dan alleen een podium en een bar, kan organisator en directeur van De Kelder Dick te Winkel beamen. ,,Muziek is wel de belangrijkste drager, maar er is ook ruimte voor kunst, technologie en fashion", zegt hij. Fashion? ,,Ja, met fashion doelen we op de lifestyle van de artiesten, de aankleding van het festival en de creativiteit die daarbij hoort", legt Koole uit. ,,Verwacht geen catwalk, maar wel een aankleding die verre van standaard is. Muziek en uitgaan is een totaal ervaring." Maar ook kunst en technologie hebben een plek op het festivalterrein in het Oliemolenkwartier. ,,Jazeker", stemt Te Winkel in. ,,De popcultuur is veel breder dan alleen muziek. Er zullen ook kunstenaars zijn. En film, video, games en audiovisuele kunst."

,,Bij één van de technology kunstenaars kan je op een scherm tekenen, een hartje voor je vriendin bijvoorbeeld, en dan print een 3D-printer dat uit", vertelt Koole. ,,We willen spelen met de beleving. Denk muziek, beelden, foto's, exposities. Een brede randprogrammering waar ook een aantal onaangekondigde dingen zullen gebeuren."

Amersfoort verdient volgens de organisatoren van I am the City dus een nieuw festival, en dat idee ontstond vorig jaar, na een tegenvallende editie van Torenpop. ,,We hadden natuurlijk Torenpop en Stadsgeluid", zegt Te Winkel. ,,Vorig jaar kwamen we erachter dat de sleet erin zat. De laatste Torenpop was teleurstellend. De bezoekersaantallen liepen terug. En er kwamen veel concurrerende festivals bij. Een deel van de festivals doet hetzelfde en lijkt op elkaar, daarom wilden wij iets anders. We besloten te stoppen met Torenpop en wilden met iets nieuws komen. Een festival dat onderscheidend en exclusiever is."

De naam I am the City staat volgens Koole voor de ideale stad die zij willen zijn. ,,Dit festival weerspiegelt alles wat een stad ook te bieden heeft." Op het festival kunnen de bezoekers een reis maken door verschillende muziekgenres. Het festival zal daarom ook worden omgetoverd tot luchthaven. ,,Zie het als een reis door de wereld van muziek", zegt Te Winkel. ,,Maar de kern is de stad. En I am the City is een microstad."

Koole heeft als programmeur gekozen voor muzikale acts die in opkomst zijn. Een groot verschil met voorganger Torenpop is dat er nu ook veel buitenlandse acts geprogrammeerd zijn. ,,Het zijn geen doorsnee acts, maar avontuurlijke muziek met bijbehorende presentatie. Met deze acts gaat nog veel gebeuren in de toekomst. Taymir en Jett Rebel bijvoorbeeld, of Cairo Liberation Front en Mojo Fury. En houd ook Mister en Mississippi en Slow Magic in de gaten."

Niet alleen opkomende acts zullen aanwezig zijn op I am the City. Koole heeft ook voor een aantal grote namen gezorgd, zoals hiphop formatie Great Minds. ,,Het meest trots ben ik op de komst van Andy Burrows", zegt hij. ,,Speciaal voor I am the City laten we hem invliegen. Hij heeft dit jaar ook op Pinkpop en Eurosonic gestaan. Hij was de drummer en liedjesschrijver van Razorlight, maar nu schrijft hij zijn eigen songs en staat hij met zijn gitaar in de spotlights."

Volgend jaar zal I am the City weer terugkeren. ,,Dat is wel de bedoeling, ja", zegt de directeur van De Kelder. ,,Absoluut", bevestigt ook Koole. ,,Het is een meerjarenplan. We willen het merk I am the City uitbouwen. Het moet dit jaar zo goed worden dat mensen denken: 'volgend jaar moeten we weer gaan'."

Een dagkaart voor vrijdag kost 12,49 euro, een dagkaart voor zaterdag 17,49 euro. Een passe-partout voor beide dagen is ook mogelijk: 24,99 euro.

Alle acts, het blokkenschema en meer informatie is te vinden op www.iamthecity.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie