Geen verklaring PvdA zolang onderzoek loopt

29 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de gang van zaken rondom de Stichting Partij van de Arbeid Amersfoort Aktief. Tot die tijd worden er geen vragen beantwoord. De positie van wethouder Rob van Muilekom staat overigens niet ter discussie", dat schrijft fractievoorzitter Edwin Hinloopen in een schriftelijk reactie op vragen rond de ontstane chaos binnen de PvdA na de zelfmoord van Ramón Smits Alvarez, de lijsttrekkerverkiezing die in nevelen gehuld is en de kwestie rond de geschatte 60.000 euro die verdwenen is.

door Bert Vos

Vragen die oprijzen en waar de partij nog geen antwoord op wil geven zijn onder meer: hoe staat de verkiezing van het lijsttrekkerschap ervoor; wat zijn de financiële gevolgen voor de PvdA nu dat geld verdwenen is; waarom was er nooit controle de afgelopen drie jaar op de financiën; wat is de positie van wethouder Rob van Muilekom en waarom zijn de bestuursleden van de stichting in september niet vervangen zoals de statuten dat voorschrijven?

Het aanzienlijke bedrag dat van de rekening is weggesluisd is privé-geld, gestort door de raadsleden zelf om er de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen mee te financieren. Alleen de wethouder, die bestuursvoorzitter is en penningmeester Smits-Alvarez konden erbij.

Zij hadden een pasje. Het raadslid zat met Wanda Dijkstra, die tot september afdelingsvoorzitter was, in het bestuur. Volgens de regels echter had Dijkstra het bestuurslidmaatschap echter moeten opgeven toen ze het voorzitterschap neerlegde. Maar dat is niet gebeurd. Ook Smits-Alvarez zat officieel niet meer in het bestuur en had dus geen toegang mogen hebben tot de kas.

Na onderzoek blijkt de kascontrole ronduit slecht was en er was geen fatsoenlijke jaarrekening opgesteld, volgens RTV-Utrecht. Ook komen de namen van de bestuursleden niet overeen met de gegevens in het register van de Kamer van Koophandel, meldt de omroep. Het huidige bestuur had volgens de statuutregels naast Van Muilekom moeten bestaan uit Edwin Hinloopen en partijvoorzitter Marjet van Baggum in plaats van Alvarez en Dijkstra. Onduidelijk is nu wie naast Van Muilekom officieel toezicht op de partijkas had. Maar als de bestuursleden nog niet waren uitgeschreven, dan zijn ze medeaansprakelijk voor de vermissing van het geld.

De verkiezing van het lijsttrekkerschap van de lokale PvdA is nu ook een heikele kwestie geworden na de zelfmoord van Smits Alvarez die net als Dijkstra kandidaat was. De uitslag is nog niet bekend en een speciale ledenvergadering die op 30 oktober gepland stond, met het lijsttrekkerschap op de agenda is geannuleerd. Smits Alvarez is nu hoofdverdachte in de zaak van het verduisterde geld. Niet alleen de PvdA is een intern onderzoek begonnen, ook de recherche houdt zich met de zaak bezig. De bestuursleden zijn vooralsnog niet van plan op te stappen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie