Cultuurdebat moet 'verkiezingen op scherp zetten'

30 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 komen steeds dichterbij. De hoogste tijd dus voor 'het grote taal- en cultuurdebat', vinden initiatiefnemers Ben Stoelinga en Guido de Wijs van Het Comité Literair Diner Amersfoort. Het debat vindt plaats op 24 februari in het Leerhotel. ,,Drie weken voor de verkiezingen, een mooi moment om de boel even op scherp te zetten", vindt Stoelinga.

door Nicoline Lans

Maar wat willen Stoelinga en De Wijs precies op scherp zetten? Dat de thema's van de avond taal en cultuur zijn staat vast. ,,We gaan vijf of zes prominente Amersfoorters, die verstand hebben van taal en politiek, vragen om elk verkiezingsprogramma uit te pluizen", zegt De Wijs. ,,Ze moeten daarbij letten op de leesbaarheid, mistig taalgebruik, wartaal, miskleunen en spellingfouten. Maar ook het eventuele gebruik van creativiteit of poëzie in de partijprogramma's komt aan bod."

,,Uiteraard nodigen we alle politieke partijen en met name de lijsttrekkers uit om daar met ons over in gesprek te gaan", gaat Stoelinga verder. ,,Pim van den Berg, wethouder van Cultureel klimaat, heeft al toegezegd dat hij aanwezig is en GroenLinks wil voor de eerste prijs gaan met het beste partijprogramma." Naast de kritische blik op de verkiezingsprogramma's is er ook ruimte voor literatuur en poëzie. ,,De lijsttrekkers mogen op deze avond een gedicht of een stuk tekst voordragen dat hen inspireert", vertelt Stoelinga. ,,Op die manier leren we ze wat beter kennen", vult De Wijs aan.

De reden voor dit debat en het doorspitten van de partijprogramma's is volgens de initiatiefnemers heel duidelijk. ,,Verkiezingsprogramma's zijn verschrikkelijk om te lezen", vindt Stoelinga. ,,Ze zijn saai, absoluut niet leuk en bevatten geen humor of creativiteit. Dat moet anders. Je schrijft zo'n programma niet voor jezelf, maar voor de stad. Maak het transparant. Een partijprogramma moet toegankelijk en leesbaar zijn."

,,Maar dat is niet de enige reden voor dit debat", legt De Wijs uit. ,,We voelen onder stadsgenoten dat de afstand tussen de politiek en de stad te groot aan het worden is. 'Ze doen maar wat in het stadhuis', hoor je veel. Er heerst veel desinteresse en mensen hebben het gevoel dat ze geen invloed kunnen uitoefenen. Politici zijn het contact met 'de stad' kwijt. Daarom willen wij 'de stad' en de politici bij elkaar brengen. In een gezellige, stijlvolle omgeving."

Waarom moeten Amersfoorters naar het grote taal- en cultuurdebat gaan? ,,Omdat je hier hoort hoe het echt zit", stelt Stoelinga vastberaden. ,,We willen dat mensen achteraf weglopen met het idee: 'hier heb ik echt wat aan gehad'. Het is geen promotie voor de verschillende politieke partijen. We willen de diepte in. Wát staat er nou echt in de programma's en wie zitten er nou in de raadszaal voor jou? Ontmoet politici, eet samen en praat met elkaar."

Naast taal gaat cultuur ook een grote rol spelen tijdens het debat. ,,Cultuur is ontzettend belangrijk voor Amersfoort", vindt De Wijs. ,,Beeldende kunst, jeugdliteratuur, museumbeleid en de combinatie sport en cultuur is van groot belang. Daar moet in geïnvesteerd blijven worden. Er wordt in de politiek vaak gezocht naar manieren om nog meer op cultuur te bezuinigen. Een belangrijk speerpunt van het debat."

,,Natuurlijk mag er kritisch gekeken worden naar cultuur", vult Stoelinga aan. ,,Een duidelijk beleid daarin is goed. Maar het is te makkelijk om alles stop te zetten. De politiek wil dat mensen zelf culturele evenementen organiseren. Maar dat moeten ze wel kunnen. Help ze met het organiseren of geef ze in ieder geval de tools om het zelf te kunnen. Investeer daarin."

Het grote taal- en cultuurdebat is het derde politieke debat dat Stoelinga en De Wijs organiseren. ,,Op de vorige edities is uitermate positief gereageerd", zegt De Wijs. ,,Deelnemers en bezoekers waren enthousiast over de locatie en het eten, maar ook over de inhoud."

Stoelinga adviseert alle politieke partijen aanwezig te zijn tijdens het debat. ,,Als je dit debat mist kan je net zo goed niet meedoen aan de verkiezingen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie