Topsport op Het Nieuwe Eemland

30 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De stad heeft een topsportvriendelijke school, Het Nieuwe Eemland. Sportcoördinator Frank Engelen is de tussenpersoon tussen de topsporters, het NOC NSF en de directie van de school: ,,We houden zoveel mogelijk rekening met het schema van de topsporters."

door Anne Vernooij

Het Nieuwe Eemland krijgt de status van topsportvriendelijke school. Daartoe is vorige week de intentieverklaring ondertekend tussen de school en het Olympisch Netwerk Midden Nederland. In het komende pilotjaar zal de school moeten bewijzen dat zij aan alle criteria blijft voldoen.

Een topsportvriendelijke school heeft een sportcoördinator en houdt zoveel mogelijk rekening met de schema's van de topsporters binnen de wettelijke kaders van het onderwijs. Deze scholen kunnen formeel gezien minder mogelijkheden bieden dan de topsport talentscholen, maar denken mee met de leerling wat betreft de omgang met bijzondere sportbelasting en planning van school en sport.

Frank Engelen is sportcoördinator op het Nieuwe Eemland. Hij is tussenpersoon tussen de topsporter, het NOC NSF en de directie. Een leerling moet allereerst een erkende status van de sportbond hebben. ,,Een kind dat drie keer in de week traint en in de selectie van de voetbalclub zit, voldoet dus niet aan de wettelijke eisen. Het gaat hier om leerlingen die de intentie hebben de beste van de wereld te worden." Op het Nieuwe Eemland zitten momenteel vier topsporters die aan deze eisen voldoen. Twee judoka's, een hardloopster die op de Europese Jeugd Olympische Spelen zilver heeft behaald, en een voetbalster van Jong Oranje.

,,Wij leveren zoveel mogelijk maatwerk. Ik bekijk samen met de sporter waar de knelpunten zitten en hoe we die oplossen. Een schoolexamen is wellicht iets eerder of later te maken, en tijdens een trainingkamp kan een toets op afstand doen een optie zijn." Anders dan op een topsport talentschool krijgt een leerling op een topsportvriendelijke school geen vrijstelling van bepaalde vakken. Behalve dan de gymles. Stijn van den Berge (16) is judoka, hij heeft meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen. Dit schooljaar doet hij zijn examen havo. Zijn huiswerk maakt hij tijdens de gymles: ,,Veel moeite heb ik niet met school."

Komend voorjaar krijgt hij het druk, dan heeft hij zijn schoolexamens, het Dutch Open en de Nederlandse Kampioenschappen. Josine Koning die goud behaalde op het Europees Kampioenschap hockey heeft ook op Het Nieuwe Eemland gezeten. ,,Zij heeft bij ons haar vwo diploma behaald. Met haar evalueer ik komende tijd hoe zij de combinatie van tophockey en schoolwerk heeft ervaren. Wat hebben we goed gedaan, en wat kan er beter?"

De school is twee jaar geleden ook gestart met sportklassen. Kinderen komen in de brugklas na een uitgebreide intake al direct in zo'n klas. ,,Voor deze kinderen betekent sport alles." De lesstof is hetzelfde, de leerlingen krijgen alleen twee keer zoveel gym. ,,Je moet jezelf als school tegenwoordig goed profileren." De school is gehuisvest in een oud klooster met grote grasvelden rondom. ,,Op deze locatie moet je daar toch wat mee doen", zegt Frank enthousiast.

Stijn traint vijf keer in de week, en in de weekenden doet hij mee aan toernooien. Daarnaast doet hij veel aan krachttraining. Sommige kinderen ontwikkelen hun kracht eerder in de puberteit, anderen weer wat later. ,,Pas als alle leeftijdsgenoten uit de puberteit zijn, kun je weer kijken waar je staat en wat je kansen zijn." Stijn begon zijn carrière bij Sportinstituut Hoogland en won op de clubkampioenschappen al vrijwel alles. ,,Als ukkie van zeven ben ik wedstrijdjudoka geworden. Eerst hadden we een toernooi in Ede, later ging ik naar Haarlem. In Haarlem is het nationaal trainingscentrum van de Judobond. ,,Ik heb nu nog geen zwarte band, pas in het jaar dat je 16 wordt mag je die halen." Binnenkort gaat hij 'm zeker halen, samen met de andere judoka van de school. Zijn volgende doel: ,,Goud op de Olympische Spelen in 2020."

Judoka Stijn van den Berge (in judopak) en sportcoördinator Frank Engelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie