This is it helpt jonge kunstenaars op weg

30 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Acht jonge kunstenaars presenteren zichzelf en hun werk, onder het motto: 'This is it!'. Ze worden uitgedaagd door Stichting Jonge Kunst om de diepte in te gaan: wie ben jij eigenlijk als kunstenaar? Wat wil je bereiken? Het resultaat van deze zoektocht wordt omgezet in een tentoonstelling in De Zonnehof in Amersfoort, in december dit jaar.

door Jolanda Meulendijks

Stichting Jonge Kunst bestaat al bijna dertig jaar. In 1984 was de doelstelling een eigen expositieplek te claimen voor jonge kunstenaars, in en buiten Amersfoort. Gevestigde kunstenaars als Emile van de Kruk en Bert Brouwer stonden aan de wieg van Jonge Kunst. Vele nu in Amersfoort en omstreken bekende kunstenaars zijn in de loop der jaren actief geweest binnen de stichting, zoals: Philip Knipscheer, Marisja Smit, Thijs Trompert, John Konijn. Vanaf 2004 is het accent komen liggen op het ondernemerschap van de kunstenaar.

De stichting biedt hulp bij het professionaliseren van de beroepspraktijk. Bij het ondernemerschap horen vaardigheden zoals het leggen van contacten, planmatig en projectmatig werken en financiën vergaren en beheren. Maar ook inhoudelijk is het belangrijk om kernkwaliteiten te formuleren, te weten wat de kunstenaar wil en een bedrijfsprofiel op te stellen om zodoende effectief talent en passie te verbinden met de eigen markt.

Coaching

Vanaf 2004 tot 2011 is Krijnie Beyen voorzitter van de stichting geweest. Samen met de huidige voorzitter Fred van Es en gastcoachers begeleidt ze jonge kunstenaars naar professioneel kunstenaarschap. Ook in 2013 is dit nog steeds actueel. Om als kunstenaar te kunnen (over)leven is niet alleen artistieke kwaliteit belangrijk, maar ook promotie, marketing, netwerken en profilering.

In het project This is it gaan acht jonge kunstenaars de komende acht weken aan de slag om antwoorden te formuleren in woord en beeld. In vier bijeenkomsten daagt Mieke Bouma (coach en storyteller) hen uit en prikkelt hen om hun eigen premisse te verwoorden. De eerste bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden, in Discover aan de Stadsring in Amersfoort.

Kunstenaar Suzanne Vos hierover: ,,Ik vond het een bijzondere eerste bijeenkomst. Dit hele traject is een hele mooie kans om mijn werk in een nieuwe versnelling te krijgen. Weg van de kleine schaal binnen de vertrouwde kring, en groots denken. Ik heb er zin in."

Ook kunstenaar Liesje van den Berk is na de eerste bijeenkomst al duidelijk in haar reactie: ,,De eerste bijeenkomst was verhelderend en open qua sfeer. En het heeft me nu al geholpen een beslissing te nemen. Het coachingtraject dwingt me na te denken en te reflecteren op mezelf als kunstenaar. Ik hoop meer helderheid te krijgen over mijn toekomstplannen. Het traject geeft me de mogelijkheid na te denken over wat ik wil en hoe ik dat het beste kan bereiken. Zo hoop ik bijvoorbeeld uiteindelijk te kunnen beslissen of ik nog een master wil doen en zo ja welke."

Filmscript

Een belangrijke opdracht tijdens de coaching is het schrijven van een filmscript. Daarna maken de kunstenaars, samen met regisseur en producent Bart Nelissen, een filmisch portret van zichzelf waarbij de belangrijkste beperkingen ook meteen de grootste uitdaging zijn: de 'short' mag niet langer dan 1,5 minuut duren, en wordt opgenomen in één take. De centrale vraag hierbij is: hoe laat ik de kijker in 1,5 minuut zien waar ik als kunstenaar voor sta, een bedrijfsprofiel in woord en beeld. En uiteraard worden deze filmshorts vertoond tijdens de finale in De Zonnehof.

This is it is het laatste project van Stichting Jonge Kunst. Gemeente Amersfoort verstrekt niet langer subsidie. Na dertig jaar gaat de stekker eruit. Maar dit gaat niet onopgemerkt gebeuren. Op donderdag 15 december opent De Zonnehof de deuren voor Anna Skubisz, Eva Bullens, Jolijn de Wolf, Liesje van den Berk, Bérénice Staiger, Constantin Duca, Suzanne Vos, en Sylvie van de Loo. Acht kunstenaars die elk met een eigen statement komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie