Nieuw Amersfoorts leerbedrijf voor zorgsector

29 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op dinsdag 2 september start in Amersfoort een nieuw, innoverend opleidingsinitiatief: het Leerbedrijf De Liendert/Gilde XL. MBO-studenten leren het vak van ouderenverzorgende of -verplegende in een situatie die de praktijk zo dicht mogelijk benadert: een woonzorgcentrum met echte bewoners. Het gaat om een samenwerking tussen zorgorganisatie Beweging 3.0 en MBO Amersfoort.

Bij deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten. Beweging 3.0 kan met minder moeite - ook in de toekomst - in haar personeelsbehoefte voorzien. En MBO Amersfoort geeft opnieuw haar visitekaartje af met optimaal op de beroepspraktijk afgestemd onderwijs. Dit deed zij eerder met onder andere het Leerhotel Het Klooster (horeca-opleidingen) en Sportacademie Amersfoort.

Betere aansluiting

Met de start van het Leerbedrijf De Liendert / Gilde XL in woonzorgcentrum De Liendert denken beide organisaties een oplossing te bieden voor het voortijdig afhaken van zorgstudenten. Veel studenten stoppen met hun opleiding omdat ze de theorie taai vinden of omdat het beroepsbeeld dat zij hadden na verloop van tijd niet blijkt te kloppen. Dit laatste heeft nog wel eens te maken met een gebrekkige aansluiting van zorgopleiding op beroepspraktijk.

Het leerbedrijf focust op persoonlijke aandacht voor bewoners en dat is wat veel verzorgenden aantrekt in het werk. Op die manier moet deze manier van opleiden en werken bij gaan dragen aan het behouden van medewerkers voor de ouderenzorg

Werkcoaches en leercoaches

Het Leerbedrijf De Liendert / Gilde XL leidt jongeren specifiek op voor een baan in de ouderenzorg. De studenten volgen niet alleen hun praktijk-, maar ook een flink deel van de theorielessen in De Liendert. Dit doen zij op instructie en onder begeleiding van ervaren vaste verzorgenden - de zogenoemde werkcoaches - die voor deze rol zijn opgeleid.

Leercoaches afkomstig van MBO Amersfoort geven de vakinhoudelijke theorielessen. De studenten worden boventallig (dus bovenop het vaste personeel) ingeroosterd en leren het vak grotendeels aan het bed of de stoel van bewoners. Ze werken altijd onder begeleiding van een werkcoach of - bij eenvoudiger handelingen - een ouderejaars student.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie