Deel van Museum Flehite krijgt nieuwe fundering

28 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Binnenkort start herstelwerk aan twee uitbouwen van museum Flehite in Amersfoor, meldt de gemeente. Werkzaamheden aan de fundering van de twee gebouwen uit 1898 is nodig, in verband met verzakkingen en de scheurvorming van de kademuur. Door de werkzaamheden besloot het museum tussen oktober en januari alleen in het weekend open te zijn. De gemeente sluit niet uit, maar kan ook niet aantonen, dat er enig verband is tussen de verzakkingen en werkzaamheden aan het museum in 2007. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad in een informatiebrief.

Sinds 2007 is de gemeente eigenaar van het museumcomplex aan de Westsingel. Destijds is het 'om niet' overgenomen van Oudheidkundige Vereniging Flehite. Zowel vereniging als gemeente investeerden toen in een grote herinrichting van het bezoekerscentrum met aanpassingen aan het klimaatsysteem. Ook werd een grote hoeveelheid onverwacht aangetroffen asbest uit het gebouw gesaneerd. Op dat moment was bekend dat er vroeg of laat nog meer aan het gebouw moest gebeuren. Bijvoorbeeld omdat er scheurvorming in gevels en kademuren ontstond; met name bij de aansluiting van de uitbouwen uit 1898. Ook bleek onderhoud aan dak, gevel en schilderwerk nodig.

Zandlaag

De gemeente bereidt nu herstelwerkzaamheden voor om de scheurvorming in de gevels als eerste aan te pakken. Sinds 1994 wordt gemonitord hoe deze gevels verzakken; de oorzaak ligt waarschijnlijk in de bodemgesteldheid. Het gebouw is in 1898 op een eenvoudige stalen fundering uitgevoerd in een zandlaag die niet overal even stabiel is.

De komende tijd wil de gemeente daarom aan de slag met herstel van de fundering aan het pand en met het stabiliseren van de kademuren. Het college schat in dat de kosten voor die werkzaamheden ongeveer 300.000 euro zijn. Hiervoor komt een nieuwe fundering onder twee gebouwen, en wordt de kade gestut met een noodoplossing. Tijdens de werkzaamheden zijn de uitbouwen (waaronder het sanitair en de verhalenkelder) niet toegankelijk. Flehite geeft zelf aan dat zij liever sluit vanwege de geluidsoverlast op werkdagen, en open wil blijven in de weekenden. Hierdoor verwacht het museum een inkomstenderving.

De gemeente overlegt momenteel met Flehite hoe de gevolgen van de werkzaamheden het beste opgevangen kunnen worden.

In de toekomst zal dan nog aan een definitieve oplossing voor de kademuur gewerkt moeten worden. Samen met werk aan het dak, kozijnen en schilderwerk zal dit naar schatting 1,6 miljoen euro kosten. Die werkzaamheden kunnen pas plaats vinden als dat geld beschikbaar wordt gesteld door de gemeenteraad. Deze kan hier tijdens de begrotingsvergadering in november over besluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie