Ontdekkingstocht naar Italiaanse wijn- en eetcultuur

27 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De beleving van wijn is voor iedereen anders. Dat is dan ook misschien de reden dat de liefhebber graag het mysterie van wijn wil opsnuiven en proeven. Het is zelfs voor fijnproevers een nog grotere uitdaging om de mystiek en de complexiteit van de Italiaanse wijn in combinatie met spijzen te doorgronden. Die kennis begint bij Marjolijn Helmich, sommelier bij de Associazione Italiana Sommelier (AIS).

„Het is een uit de hand gelopen hobby," erkent Helmich die haar werk als projectmanager gebiedsontwikkeling combineert met het verzorgen van Italiaanse wijncursussen en proeverijen voor particulieren en bedrijven. „De liefde voor dit land en haar wijn- en eetcultuur kreeg een extra impuls nadat ik in Milaan gedurende anderhalf jaar een beroepsopleiding volgde om bevoegd wijn- en spijsdeskundige te worden. Sinds 2011 ben ik officieel sommelier bij de Associazione Italiana Sommelier. Daarnaast heb ik verschillende korte wijncursussen gevolgd in Florence, Montepulciano en Alghero. Fantastisch!"

Dankzij de expertise heeft Helmich voor een breed publiek een Italiaanse wijncursus ontwikkeld, inclusief een proeverij. Met haar twee jaar jonge bedrijf Vini Divini heeft zij over belangstelling niet te klagen. „Dat heeft ook te maken met het feit dat in ons land de Italiaanse wijn van oudsher wordt overschaduwd door de populariteit van het Franse druivennat. Ten onrechte, want het Italiaanse wijnlandschap is uiterst boeiend door haar complexiteit. Er zijn daar maar liefst ruim vierhonderd officieel geregistreerde inheemse duivenrassen, primitivo, dolcetto en garganega. En dat maakt het juist allemaal zo interessant. Het is een bonte lappendeken van twintig regio's die onderling erg van elkaar verschillen voor wat betreft de wijnen. Iedere regio bestaat weer uit verschillende wijnstreken die op hun beurt weer zorgen voor een grote diversiteit aan wijnen en smaken. Even interessant is de geschiedenis van de druif, zoals de aglianico die in Campania wordt verbouwd. Deze druif die al rond de zesde eeuw vóór Christus door de Grieken naar dit deel van Italië is gehaald, is bij connaisseurs nog steeds populair."

Het kon niet uitblijven. Het wijnglas wordt geduldig gevuld met witte Vermentino di Sardegna, een van de favorieten van Helmich. De intensiteit van het boeket is al voorbeeldig. „Na het voorzichtig draaien van de wijn kan de complexiteit van de geur worden waargenomen," doceert de bevoegde sommelier die - begrijpelijk - de techniek van het proeven graag in een van haar komende midweekse avondcursussen wil verklappen. „Tijdens de cursus neem ik de fijnproevers mee naar een paar wijnstreken waar ze verschillende wijnen kunnen ontdekken. Ik weet uit eigen ervaring dat Italiaanse wijn verrast. Op alle fronten. De bedrijfsnaam vini divini - de mooiste wijnen van alle wijnen - is niet voor niets gekozen. Ook kunnen belangstellenden kiezen voor een cursus waarin ze proefondervindelijk wijn- spijscombinaties kunnen ontdekken. Reken maar dat de deelnemer na de cursus de liefde voor Italië nauwelijks kan beteugelen. Net als ik."

Vini Divini

Zalm 29

3824 JA

Amersfoort

tel. 06-54782609

www.vinidivini.nl

info@vinidivini.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie