'We konden de partijen niet enthousiast houden'

27 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Akropolisproject weer terug bij 'af'

AMERSFOORT - Na zes jaar op de barricades te hebben gestaan voor een Akropolis Woonvorm in Amersfoort, lieten de Vrienden van Akropolis/Humanitas onlangs weten, te stoppen, en hun uitgewerkt financieel onderbouwd plan in een la op te bergen. ,,Dat het ons niet is gelukt om de juiste partijen aan het werk te krijgen en enthousiast te houden, zien we als ons falen," aldus Willem Kroonder, lid van 'de Vrienden' teleurgesteld.

door Melissa Hofland

Oud en jong. Autochtoon en allochtoon. Gezond en ziek. Rijk en minder rijk. Allerlei soorten mensen leven met en door elkaar. ,,Zie Akropolis als een complex met bijvoorbeeld twee woontorens die aan elkaar verbonden worden door een atrium met een functie van een dorpsplein. Voorzieningen als een restaurant, activiteitenhuis, een café, een gezondheidspraktijk, enzovoorts, zijn daar te vinden. Een unieke combinatie van wonen, welzijn en zorg die daardoor ook kostenbesparend is", omschrijft Joop Caljouw, eveneens lid van de onlangs opgeheven stichting Vrienden van Akropolis/Humanitas. Door volledige splitsing van wonen en zorg wordt participatie bevordert zodat isolatie en afhankelijkheid voorkómen wordt. De gedachte is dat zelfstandigheid in iedere levensfase bijdraagt aan het leefgenot.

Joop Caljouw hielp in zijn tijd als directeur van Humanitas in Rotterdam, zo'n woonvorm mee op poten zetten. Toen hij na zijn pensioen in Amersfoort kwam wonen, werd hij door een enthousiaste groep Amersfoorters gevraagd te helpen het ook in Amersfoort van de grond te krijgen. En zo begon een actieve en enthousiaste lobby van zes jaar vol met successen, maar ook net zoveel teleurstellingen. Hoewel de vrienden met hulp van de gemeente de juiste partijen aan tafel kregen, de Amersfoortse doelgroep enthousiast kregen, waaronder de Seniorenkring Liendert, en een geschikte locatie werd gevonden, zijn de vrienden nu na zes jaar terug bij 'af'. De wijk Hogekwartier was in zes jaar zoeken nog de enige geschikte lokatie voor het woonplan Akropolis. Toen woningstichting De Alliantie - een belangrijke partij die mede aan tafel zat - dit jaar te kennen gaf inmiddels geen mogelijkheden meer te zien de woonvorm Akropolis daar te ontwikkelen, en een andere belangrijke partij, Beweging 3.0, ook was afgehaakt, beide met reden van de veranderde tijd waarin er minder geld te besteden is, hebben we besloten het op te geven", aldus Caljouw.

De Vrienden van Akropolis zijn vooral teleurgesteld, maar Margreet Hensbergen van Seniorenkring is voornamelijk boos. Ze legt de verantwoordelijkheid bij de gemeente. ,,In 2009 omarmde de Amersfoortse raad nog een motie voor uitvoering van het project. In een tijd dat er veel meer beroep zal moeten worden gedaan op de kracht van vrijwilligers, vindt ze het aderlating dat een woonproject, dat enthousiast vanuit de samenleving is aangedragen, nu zo'n stille dood sterft. ,,Wij zien dat Akropolis voorziet in een behoefte van onze ouderen. We hebben 'de vrienden' meegeholpen dat te bewijzen door bij onze doelgroep die behoefte te inventariseren. We hebben 200 handtekeningen kunnen aanbieden. Dat mag niet worden genegeerd. Deze mensen mogen niet in de kou komen te staan", vindt ze.

Volgens woordvoerder van de gemeente Brugt Groenevelt heeft de gemeente haar verantwoordelijk opgepakt, maar is het geen leidende partij bij het realiseren van woonzorgcomplexen. ,,Sinds 2009 is invulling gegeven aan de uitwerking van de motie. De gemeente heeft de Vrienden van Akropolis door de jaren heen ondersteund door hen in contact te brengen met diverse partijen en we hebben hen verschillende mogelijke locaties toegewezen, waaronder het Hogekwartier. Vorig jaar heeft in november nog een overleg plaatsgevonden met Portaal, de Alliantie, Beweging 3.0, de Seniorenkring Liendert en de stichting Vrienden van de Akropolis. Wij waren en blijven enthousiast over het idee van Akropolis, maar dit is wat we konden doen", aldus Groenevelt. Dat het plan uiteindelijk nooit echt van de grond is gekomen, komt volgens Groenevelt omdat het ,,afhankelijk was van investerende partijen zoals de woningcorporaties. Daar komt bovenop dat er minder geld vanuit de zorg beschikbaar is."

Toch heeft de woordvoerder ook nog woorden van hoop. Volgens hem kunnen in de toekomst alleen mensen met een zware zorgbehoefte nog terecht in intramurale locaties door de veranderde budgetten die vanuit de zorg beschikbaar zijn. ,,Bij voldoende vraag en bepaalde financiële ondersteuning kunnen wellicht weer nieuwe initiatieven ontstaan. Als de Vrienden van Akropolis bij een vervolg of een nieuw initiatief ondersteuning nodig hebben, zijn we nog steeds bereid om daarin te ondersteunen binnen de rol die wij hebben", aldus de woordvoerder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie