Blootsvoets de ruwe natuur in

26 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Elisabethterrein wordt natuurgebied

AMERSFOORT - Zonder schoeisel door een stroompje banjeren, van de heuvel roetsjen op een slee of een ringslang zoeken in het natte gras. Als alles volgens plan gaat, kan dat in 2015 op de plek waar nu nog het Elisabeth ziekenhuis staat. Na bijna 45 jaar ziekenhuisverleden krijgt het Elisabethterrein namelijk een nieuwe, groene bestemming. Natuurgebied Heiligenbergerbeekdal, waar het terrein aan ligt, wordt uitgebreid met Elisabeth Groen.

door Fien Vermeulen

De uitdijing van Stadspark Randenbroek zal goed aansluiten op de huidige onderdelen van de ecologische verbindingszone. De dieren, planten en bomen moeten zich namelijk makkelijk kunnen verspreiden door het hele beekdal. De speciale natte en droge verbindingszones die dit mogelijk maken zijn dan ook een belangrijk onderdeel van Elisabeth Groen. Toch zal het nieuwe stuk park zich ook subtiel onderscheiden van de rest. De landschapsstijl van het rijksmonumentale gedeelte van Park Randenbroek en omstreken wordt aangevuld met ruwere natuur. Een blote-voeten-pad, ongerept bos, klimbomen, grasvelden voor kinderen om te spelen en een bloemenweide voor bijen en vlinders maken bijvoorbeeld deel uit van het plan. Een plan dat op een bijzondere manier tot stand kwam en misschien daarom ook zo'n succes zal worden, volgens Wendy van Offeren. Als afgevaardigde van de Stichting Heiligenbergerbeekdal nam zij plaats in de Kerngroep Samenwerking Elisabeth Groen. ,,Ik denk dat er in Amersfoort bij planvorming nog nooit zo nauw is samengewerkt tussen burgers en de gemeente. De combinatie van de ambtenaren die de gestelde kaders en doelen bewaakten en de betrokken organisaties en bewoners die verder alles mochten invullen heeft tot iets heel moois geleid". De gemeente wilde voornamelijk dat er aandacht zou zijn voor natuur- en landschapsontwikkeling, cultuurhistorie en bijbehorende recreatie en educatie. Een wens die de hele Kerngroep deelde, volgens van Offeren.

Geven en nemen

In de afgelopen maanden staken bewoners, betrokken organisaties en een tweetal ambtenaren de koppen bij elkaar om het Elisabethterrein een nieuwe invulling te geven. "Het was af en toe wennen, een samenwerking tussen mensen die zulke verschillende manieren van werken hebben", vertelt Lia Bouma. De ambassadeur van Het Nieuwe Samenwerken, een initiatief om de stad en het stadsbestuur nauwer te laten samenwerken, zat ook in de Kerngroep. "Soms moesten we even een 'muurtje omgooien' in het Stadhuis. Ambtenaren hebben vanuit hun werk bepaalde procedures, maar daar was de rest van de Kerngroep het niet altijd mee eens. Gelukkig stond iedereen open voor elkaars werkwijze en vonden we altijd een middenweg. Je moet geven en nemen. En van elkaar durven leren". Van Offeren vult aan: "Ik voelde me uiteindelijk erg gehoord en ik denk dat, dat voor iedereen uit de groep geldt. Juist ook omdat de gemeente erg enthousiast was over de ideeën die op tafel kwamen".

Het nieuwe gedeelte van het stadspark is dus voor en door Amersfoorters bedacht. Bouma: "Iedereen kon bijdragen aan het plan, via meedenkavonden, werkgroepen en buurbook.nl. Persoonlijk heb ik me vooral hard gemaakt voor een educatieve kant van het park. Gezamenlijk hebben we bedacht dat er een vertelhoekje komt, onderaan de heuvel. Daar is plek voor een buitenklasje, waar mensen kunnen leren over de dieren en natuur in het park. Maar ons eigen stempel drukken op het plan was niet het belangrijkste. Het is juist leuk om te zien dat we gezamenlijk tot een resultaat zijn gekomen waar iedereen tevreden mee is".

Goede hoop

December dit jaar zal de Gemeenteraad beslissen over het plan. In het voorjaar van 2015 begint dan, als alles volgens planning verloopt, de realisatie van Elisabeth Groen. Van Offeren: "Hoewel we de raadsleden naar onze mening goed hebben geïnformeerd, blijft het altijd afwachten of ze het overal mee eens zullen zijn. Maar het komt vast goed. We hebben de door hen gestelde kaders en doelen niet uit het oog verloren en het budget is volledig onder controle". Voor de realisatie van het concept en het beheer van het park de voor komende tien jaar is 1,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Ook Bouma heeft goede hoop: "We krijgen veel positieve reacties en we doen ons best om de gemeente duidelijk te maken dat de stad tot nu toe enthousiast is. Toch blijft het spannend, we hebben hard gewerkt. We hopen allemaal dat onze groene droom werkelijkheid wordt".

Meer informatie over het concept, reageren of deelnemen aan Samenwerking Elisabeth Groen kan via www.buurbook.nl.

Foto's & bijschriften (foto's hebben dezelfde namen en nummers in de bijlage)

Elisabeth Groen 1 Ontwerp

Een ontwerpschets van Elisabeth Groen.

Elisabeth Groen 2 Vogelvlucht

Elisabeth Groen 3 Bijeenkomst

Kerngroep Samenwerking Elisabeth Groen aan het werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie