Bram fietst voor tijdelijke natuur

26 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

'Amersfoort mooiste stad van de provincie'

AMERSFOORT - Bram Witvliet is 'niet iemand die steeds op zijn tellertje kijkt'. Toch wil de Nijmeegse student Latijn en Grieks in 2019 door alle plaatsjes in heel Nederland gefietst hebben. Deze zomer fietst hij voor 'tijdelijke natuur' in de provincie Utrecht.

,,Gewoon op mijn gewone fiets in mijn gewone kleren, lekker toerfietsen met 20 kilometer per uur." Bram Witvliet heeft een duidelijk doel voor ogen: In 2019 is hij door alle dorpjes en steden in heel Nederland gefietst. Als grap begon het, in 2007. Hij woonde nog bij zijn ouders in Eindhoven, toen hij een weddenschap afsloot met vrienden en familie: ,,Aan het eind van het jaar heb ik door alle plaatsjes van Brabant gefietst." Gewoon voor de lol. Hij won de weddenschap, en daarmee de repen chocola en cd's. ,,Ik had er wel vierduizend kilometer opzitten voor 325 dorpjes en steden. Erg efficiënt was ik nog niet bezig, soms kwam ik twee keer door een gebied." Het kan wonderlijk lopen, Bram had vroeger juist een hekel aan de verplichte fietstochtjes met zijn ouders op zondagmiddag.

Milieugericht

Zijn nieuwe hobby blijkt geen impulsieve actie. Provincie na provincie verovert hij, en telkens weer die weddenschappen. Tot zijn vrienden er genoeg van krijgen: ,,Bram het begint saai te worden, je wint toch altijd." Dan verzint hij iets nieuws. ,,Van huis uit ben ik een milieugericht persoon. Wij houden thuis van de natuur en van fietsen, niet van de auto." In 2011 was Groningen aan de beurt, en Bram vroeg iedereen een klein bedrag aan de grootste milieuorganisatie van Groningen te doneren. De bereidheid om mee te doen was nu wél groot. En weer stonden alle plaatsnaamborden aan het eind van het jaar keurig op de foto. ,,Inmiddels woonde ik al in Nijmegen voor mijn studie. Omdat ik met de trein drie uur nodig had om in Groningen te komen, ben ik veel efficiënter te werk gegaan en heb ik de routes van tevoren uitgestippeld." In negen tochten was ook deze provincie afgevinkt.

Tijdelijke natuur

Deze zomer is Bram in Utrecht, en plots is hij het gezicht voor het project 'tijdelijke natuur' van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Jaap Rodenburg, communicatieadviseur vertelt: ,,Wij waren dit project net gestart, toen we een enthousiaste mail van Bram kregen. Onze doelen passen zo goed bij elkaar, dat we deze tijdelijke samenwerking hebben bedacht." Gehuld in een promotie T-shirt fietst Bram naar een braakliggend terrein waar vaak al jaren niets is gebeurd, en ontmoet hij mensen van lokale natuurorganisaties. Zij laten hem zo'n lelijke plek zien, geschikt om er een tijdelijk natuurgebiedje van te maken. Een voorbeeld is een stuk grond in bedrijvenpark Wieken-Vinkenhoef in Amersfoort, in de oksel van de A28 en het spoor. Al zeven jaar ligt het braak, bedrijven vinden de locatie blijkbaar niet interessant genoeg. ,,Alhoewel het om tijdelijke natuur gaat, kunnen planten- en diersoorten hier toch een periode van profiteren, en zich opnieuw verspreiden. Het mooiste zou zijn om deze nieuwe natuur te integreren in een definitief ontwerp. Maar eerst is het zaak om lokale partijen en gemeenten mee te krijgen", verklaart Rodenburg. Bram kijkt niet raar meer op als de volgende journalist om een interview vraagt. ,,Ik ben een soort uithangbord geworden."

Verliefd

Bram merkt dat ook zijn eigen website Bramfietst.nl aardig bekend begint te raken. ,,Sinds ik een facebookpagina heb, krijg ik regelmatig leuke reacties van onbekenden." Zeven provincies heeft hij inmiddels doorkruist. Nog vijf provincies en zijn missie is voltooid. ,,Ik denk dat niemand kan vertellen dat hij in alle plaatsjes in Nederland is geweest. Daarom wil ik een boek schrijven over mijn indrukken per provincie, en mijn ervaringen. Op het heuvelland van Limburg ben ik bijvoorbeeld echt verliefd geworden. Flevoland daarentegen vond ik ronduit lelijk. Gelukkig fietste ik er snel doorheen, het telt maar achttien plaatsjes. Het oostelijk deel van Utrecht bij Rhenen is prachtig. En ja, ook rondom Amersfoort. Dat is trouwens de allermooiste stad van de provincie, zonder te slijmen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie