Dom-organist Jan Hage treedt op in Sint Joriskerk

31 juli 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op dinsdag 13 augustus geeft de Utrechtse Domorganist Jan Hage een recital in de Sint Joriskerk. Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 8 euro, kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.

Hij vertolkt werken van Boëly (een Andante con moto en een Fantaisie et fugue), Bach (twee grote koraalbewerkingen uit diens Dritter Teil der Klavierübung), Mozart (Adagio und Fuge in c-Moll, KV 546) en tenslotte (na een Improvisatie) de imposante Sonate in c-Moll van Julius Reubke: een virtuoze toonschildering, gebaseerd op teksten uit Psam 94, in de middennegentiende eeuwse Duits-romantische stijl à la Liszt, vol dramatiek.

Jan Hage studeerde orgel, kerkmuziek en muziekwetenschap, behaalde al zijn diploma's met onderscheiding, studeerde daarna nog enige jaren bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région in Boulogne-Billancourt en rondde die studie af met het behalen van de Prémier Prix 'à l'unanimité du jury'. Hij won eerste prijzen op concoursen in Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers. Hage concerteert veel in binnen- en buitenland, trad op met allerlei ensembles en orkesten en is ook nog actief als componist. Hij was sinds 1995 organist van de Kloosterkerk in Den Haag tot hij per 1 juni 2011 werd benoemd tot organist van de Domkerk in Utrecht.

Inloopconcert

Op zaterdag 10 augustus wordt er in de Sint Joriskerk om 15.00 uur een 'inloopconcert' gegeven door Seline Haalboom (orgel) en Teun Wisse (blokfluit). Twee jonge musici die hun studie aan het Utrechts Conservatorium aan het afronden zijn. Intussen hebben zij al meerdere prijzen gewonnen en zijn zij met veel enthousiasme concerterend actief.

Samen spelen zij een Fantasie van Krebs en de Triosonate in C voor orgel van Bach. Voor blokfluitsolo staat een werk van de Japanse componist Makoto Shinohara en een vierdelige Fantasia van Telemann op het programma. Als orgelsolo's klinken onder meer een Estampie rond het jaar 1330 en een tot dusver aan Bach toegeschreven Preludium en fuga in C.

Het concert is gratis toegankelijk met na afloop een collecte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie