Hoorspel 'Kunstenaars in Oorlog' op Spoffin

31 juli 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De samenwerking tussen het Mondriaanhuis en Theatergroep Sonja voor de tentoonstelling Visioen versus Confrontatie heeft het hoorspel 'Kunstenaars in Oorlog' opgeleverd. Tijdens festival Spoffin (van 22 tot en met 25 augustus) speelt 'Kunstenaars in Oorlog' in het Rietveldpaviljoen.

Ook wordt er op 28 september een voorstelling gespeeld in De Lieve Vrouw. In het hoorspel volgen bezoekers vier Nederlandse kunstenaars, Piet Mondriaan, Charley Toorop, Johannes Heesters en Gerrit Jan van der Veen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitgangspunt is: wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar in oorlogstijd?

Bas Sligting over zijn rol als Johannes Heesters, een artiest die tot z'n 107e optrad en daarmee de langst actieve artiest ter wereld is: ,,Ik moet eerlijk toegeven dat ik Johannes Heesters en zijn muziek niet kende. Gek eigenlijk, want toen ik me in hem begon te verdiepen kwam ik er achter hoe groot en gewaardeerd hij was als zanger en acteur. Hij is ook is een grote, blije, egocentrische schijnheil die zichzelf perfect weet te verkopen. In een rol ben je altijd opzoek naar de dubbelheid van het personage. Dat maakt een karakter interessant."

In Nederland is Heesters omstreden door zijn bezoek aan concentratiekamp Dachau. Zelf claimt Heesters dat hij alleen maar op de kazerne is geweest waar de SS zat. ,,Heesters was een hele dubbele man. Aan de ene kant gebruikt hij de oorlog als platform om op te kunnen treden. Aan de andere kant beweert hij nooit achter de ideologie van nazi Duitsland te hebben gestaan. Hij was dus niet vóór, maar ook niet tegen de oorlog. Ik kan me voorstellen dat veel Nederlanders hem een overloper vonden."

In 2008 trad hij nog eenmaal op in de Flint in Amersfoort. Sommige mensen vonden dit ongepast. ,,Politieke keuzes maak je natuurlijk als mens en niet als acteur. Vervolgens kun je als acteur besluiten theater te maken om al dan niet jouw keuze of de keuze van een ander in beeld te brengen."

Het hele interview met Bas Sligting en meer info staat op www.tgsonja.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie