Groene jongens, die 'Buurjongens'

26 juli 2013 om 00:00 Nieuws

RANDENBROEK - Een schutting die ervoor zorgt dat beestjes van de ene tuin naar de andere kunnen lopen en een goed contact met de buren stimuleert. De 'Buurjongens' groenschutting zorgt voor zowel biodiversiteit als saamhorigheid in de wijk.

door Anne Vernooij

Max de Kok geeft net de bloemen water in zijn zelf ontworpen schutting. Zelfs in zo'n biodiversiteit bevorderende omgeving laten bloemen het afweten bij een temperatuur van 35 graden. Max is samen met twee compagnons eigenaar van 'Buurjongens'. Zij ontwerpen levende erfafscheidingen. Dieren kunnen op of in de schutting hun intrek innemen, bloemen en planten bloeien en groeien in bakken in de schutting. ,,Tuinen zijn vaak hermetisch afgesloten aan de onderkant waardoor kikkers, egels en salamanders niet van tuin naar tuin kunnen lopen. Wij hebben ervoor gezorgd dat dit nu wel kan, aan de onderkant is het gewoon open. Deze schutting is bovendien een sociaal object, buren kunnen samen de inrichting bepalen: grote bakken voor bloemen of planten, een vogelvoederplaatsje, een vogelhuisje, een insectenhotel, of zelfs een doorgeefluik in de schutting. Gezellig met de buren een waar paradijsje maken."

Groene wijk

Die paradijsjes verrijzen binnenkort in de nieuwe wijk Randenbroek-Zuid tussen de A28 en de Heiligenbergerweg in het kader van 'Amersfoort vernieuwt'. In dit gebied zijn circa driehonderd woningen gesloopt, voornamelijk portiekflats. De nieuwe rijtjeswoningen zijn inmiddels al opgeleverd, de woningen op de vrije kavels nog niet. Alle toekomstige tuintjes liggen er nu nog kaal en zanderig bij, maar als het aan de gemeente ligt, gaat dat snel veranderen. De gemeente wil de wijk voorzien van een groen karakter. Kortingsbonnen voor de aanschaf van tuinplanten, en een hippe 'help-wat-moet-ik-met-mijn-tuin'-brochure moet de bewoner overhalen om voor groen in de tuin te kiezen. Bovendien biedt de gemeente tuinworkshops aan om eenieder te stimuleren verder te denken dan louter eenjarigen.

Monumentale boerderij

Een hovenier geeft deze tuinworkshops op het erf van 'Nieuwe Erven'. ,,Nieuwe Erven is een natuur- en cultuurwerkplaats in deze nieuwe wijk", vertelt David van der Kaaden, initiatiefnemer en beheerder. ,,Wij laten hier zien dat je meer kunt doen met je tuin dan de gebaande snelwegtuin." De grote moestuin met prachtige bloemen siert de toegang tot de wijk, en hoort bij de monumentale boerderij die gered kon worden van de slopershamer. Met een grote binnenplaats, een werkplaats, een kampvuurplaats en een weelderige tuin rondom is dit de plek bij uitstek waar bewoners met eigen ideeën naar toe komen. ,,Mensen uit de nieuwe wijk en andere wijken helpen met tuinieren, koken voor de buurt, of maken muziek met de kinderen. Elke maand houden we hier een kampvuursessie met veel muziek en gezelligheid, en deze zomer werken dertig kinderen aan een theatervoorstelling onder leiding van een regisseur. Mensen prikkelen om zelf na te denken, dat wil ik hier graag bereiken."

Max zorgt ondertussen goed voor het demonstratie model van de groenschutting. Alleen de knalrode geraniums blijken onverwoestbaar te zijn in deze snikhitte. Dit model is gemaakt in de sociale werkplaats, ook dat past in het concept van saamhorigheid. Uit de onophoudelijke ideeënstroom van Max blijkt wel dat het ontwerp nog volop in ontwikkeling is: ,,We willen het mogelijk maken om een egelmand van wilgentakken aan de onderkant te bevestigen. Als er twee bochten in de mand zitten, kunnen poezen er niet in en voelt een egel zich veilig. Een ander idee is een kruidentuin op ooghoogte; tijdens het barbecueën kun je zo je kruiden plukken."

Groene jongens, die 'Buurjongens'. Max is een afgestudeerd bedrijfskundige, de andere twee 'Buurjongens' zijn industrieel ontwerper. Drie jaar geleden hebben ze de prijsvraag 'Ondernemen en Biodiversiteit' gewonnen die was uitgeschreven door het ministerie. Echt groentjes zijn ze dus niet meer: De Sanoma Tuin Awards staat al een jaar op hun naam, en ook het programma Eigen Huis en Tuin heeft de jongens allang gevonden.

Links op de foto staat David van der Kaaden van Nieuwe Erven, rechts staat Max de Kok van 'Buurjongens'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie