25 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Nu Midden Nederland er massaal op uittrekt, trekt de regio andere landgenoten juist aan. Dierenpark Amersfoort is in dat kader onze grootste toeristentrekker, niet in de minste plaats vanwege het 65-jarig bestaan. In de serie 'Zoo zijn onze manieren' leren we de jubilerende bewoners van een andere, typerende kant kennen; spelend, vrijend, poepend en… slapend.

ZOO SLAPEN DE DIEREN

LEAD

Een dierentuin is geen circus. Verwacht hier dus geen kunstjes op verzoek, maar overwegend natuurlijk gedrag, hier en daar wat aangemoedigd door de verzorgers. Zo kunt u dus ook een slapende beer of papegaai aantreffen: Niet storen a.u.b. Gelukkig heeft Amersfoort nog 148 andere soorten, dus daar zit ongetwijfeld wat wakkers tussen.

Slapende dieren saai? Integendeel. Het is een fascinerend fenomeen in het dierenrijk. Er zijn soorten die aan een uurtje per dag voldoende hebben, terwijl voor anderen 23 uur nog niet voldoende is. Daarnaast hebben ze allemaal hun eigen manieren. Herten doen het veelal staand, zwaluwen vliegend en zeedieren op de getijden. En de leeuwen? Sssst. Die doen het vooral vaak en languit.

Verzorger Marc Belt: ,,Het is saai misschien, voor een koning, maar ze liggen het liefst de hele dag te slapen. Toch zijn ze nooit ver weg. Ze zien en horen eigenlijk alles, dus je ziet ook voortdurend een oog open gaan of een oortje draaien. Ik denk dat je kunt stellen dat ze 23 uur per dag slapen en een uurtje nodig hebben om te eten en te drinken. Dat zal in hun natuurlijke omgeving iets anders zijn, want dan moeten ze ook op jacht. Verder geldt eigenlijk voor alle roofdieren dat ze leven in troepen, dus ze zijn graag bij elkaar. Ook bij het slapen zoeken ze elkaar op en dat zien wij ook in ons park."

De meeste vogels zoeken voor de nacht een veilige omgeving en slapen dus het liefst in een boom. Er zijn ook uitzonderingen. Zo zouden zwaluwen slapen terwijl ze vliegen en waterhoentjes terwijl ze zwemmen. En dan heb je van die vreemde vogels die evenwichtig op de grond blijven, zoals flamingo's.

Verzorger Sander Drost: "Ik denk dat je kunt zeggen dat de meeste vogels behoorlijk veel slapen, ook de flamingo. En wat veel mensen niet weten is dat de meeste vogels op één poot slapen. Dat doen echt niet alleen de flamingo. Toch is het een bijzonder gezicht: pootje omhoog, kop in de nek en slapen maar. Maar ze gaan er ook wel eens bij liggen, hoor. En net als bij de leeuwen, zoeken deze dieren elkaar graag op, maar dan voor de veiligheid. Wakker worden doen ze in principe voor twee dingen; als er gevaar dreigt of als er eten is. Ik hoef maar met mijn sleutels te rammelen, of ze komen naar de vijver. Het zijn intelligente dieren."

Last van een jetlag? Dan moet u beslist naar De Nacht van deze dierentuin. Hier zijn dag en nacht omgedraaid, zodat de bezoekers overdag nachtdieren kunnen aanschouwen. Dat betekent wel opletten geblazen, want de luiaard klimt in het donker over u heen…

Verzorger Marjolein van der Zwet: "De naam zegt het al, een luiaard is vooral lui. Dat nemen we ze niet kwalijk, want dat is hun natuur, maar het betekent wel dat ze zo'n 18 à 20 uur per dag slapen. Als hier 's morgens om tien uur de lichten uitgaan en de bezoekers binnenkomen, worden de dieren actief. Ze gaan aan de wandel op zoek naar eten en ook dat gaat in slow motion. Luiaards kunnen trouwens prima klimmen en leven ook vooral in de bomen, maar je zult ze niet zo snel betrappen op lekker spelen of ravotten. Ze chillen liever, zoals dat tegenwoordig heet. Zelfs de stofwisseling gaat trouwens langzaam bij de luiaard. In de natuur mesten ze eigenlijk maar een keer per week. Relaxt leven, hè?!"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie