Twee verdachten woninginbraken aangehouden

24 juli 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vorige week werd er ingebroken in de gemeenten Amersfoort, Soest, Baarn, Leusden en Woudenberg. Twee personen werden aangehouden.

In Amersfoort vonden zes woninginbraken plaats. Twee van de zes inbraken vonden plaats in de wijk Randenbroek.In beide gevallen waren er verbrekingen aan ramen. In één geval bleef het bij een poging omdat de verdachte vermoedelijk schrok van het alarm. Bij de andere inbraak is de inbreker via een stoel naar het dak geklommen, waarna aan de achterzijde een raam is opengebroken.

In de wijk Dorrestein klom de inbreker via het balkon naar de achterzijde van een flatwoning. Hierna werd de deur opengebroken met een breekijzer. Uit de woning zijn verschillende goederen gestolen.

In Leusden vond één inbraak plaats. Bij deze inbraak is men vermoedelijk ingeklommen via een raam. Er zijn verschillende goederen buitgemaakt.

Arrestaties

Een jongeman uit Leusden is vorige week woensdag aangehouden op verdenking van een woninginbraak die eerder in de week in Leusden werd gepleegd.

Deze week werd ook een 21-jarige Amersfoorter gearresteerd omdat hij verdacht wordt van het plegen van meerdere inbraken in Amersfoort en in Soest. De recherche kreeg op basis van achtergelaten vingersporen bij een opengebroken woning zicht op de verdachte. Inmiddels heeft hij een verklaring afgelegd over elf inbraken gepleegd in de periode medio 2012 tot begin 2013.

Na verhoor en onderzoek verdenkt de recherche hem van betrokkenheid bij elf inbraken en heling van de gestolen goederen. Hij wordt onder andere verdacht van inbraken in de wijken Klaarwater en Boerenstreek in Soest en de wijken Nieuwland, Schothorst, Kruiskamp en Liendert in Amersfoort. De verdachte was vooral uit op geld en sieraden.

Preventie

Veel mensen gaan op vakantie of zijn inmiddels weg. Volle brievenbussen, gesloten gordijnen en 's avonds geen verlichting zijn tekenen voor inbrekers om hun slag te slaan, waarschuwt de politie. Zorg ervoor dat een bekende de post regelmatig weghaalt en eventueel het gras maait. Zet een tijdschakelaar op de lampen, zodat deze ook tijdens afwezigheid aan en uit gaan. Sociale controle is erg belangrijk, tipt de politie bovendien.

De politie geeft elke week per gemeente informatie over woninginbraken. De bedoeling daarvan is, dat inwoners door die informatie verdachte situaties sneller herkennen, doorgeven aan de politie én zelf preventiemaatregelen nemen.

Wanneer iemand dingen ziet die 'anders dan anders' zijn, kan er sprake zijn van een verdachte situatie. Vertrouwen op het 'onderbuikgevoel' is in deze niet verkeerd volgens de wetsdienaars. Verdacht dingen melden kan via tel. 112, of Meld Misdaad anoniem, tel. 0800-7000.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie