Werkloosheid onder jongeren 74 procent gestegen

23 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Regiogemeenten gaan samen strijd tegen jeugdwerkloosheid aan

AMERSFOORT/REGIO - Wethouder van Amersfoort Cees van Eijk presenteerde vorige week samen met andere regiogemeenten het 'Regionale Actieplan jeugdwerkloosheid' in aanwezigheid van de ambassadeur aanpak Jeugdwerkloosheid vanuit het Rijk, Mirjam Sterk. Aanpak is nodig. Afgelopen jaar steeg de werkloosheid onder jongeren in deze regio schrikbarend.

Hoewel de regio Utrecht Oost een relatief kleine regio is, is de jongerenwerkloosheid er hoog. Sinds april 2012 is de groei van werkloosheid onder jongeren gestegen met 74 procent tegen een landelijk gemiddelde van 55 procent. Er zijn in de regio zo'n 1235 jongeren die werk zoeken, waarvan 633 uit Amersfoort. De meest opvallende groep die geen werk vindt zijn de MBO-ers (niveau 3 en 4). Vorig jaar hadden 126 jongeren uit deze groep geen werk tegen 340 dit jaar. Ook het aantal HBO'ers en WO-ers dat geen werk vindt, stijgt opvallend snel (van 40 naar 130). ,,Hoewel Utrecht Oost landelijk gezien juist hoog scoort als sociaal-economische regio, is de problematiek van jongerenwerkloosheid ronduit zorgelijk. Daarom ben ik ontzettend blij dat we als lokale partners de handen inéén slaan en een gezamenlijk aanpak kunnen presenteren," aldus wethouder van Eijk enthousiast.

De regiogemeentes willen met hun partners - het onderwijs en de bedrijven zelf - ervoor zorgen dat de toename van werkzoekenden onder jongeren stabiliseert. ,,Dertig procent minder uitstroom van de ww-uitkering naar bijstandsniveau is één van onze doelen", legt Van Eijk uit. Daarom worden trajecten opgestart voor jongeren tot 27 jaar die tussen wal en schip zijn geraakt. Ook worden extra stages en leerwerk-banen gecreëerd. ,,Tevens is nodig dat de infrastructuur en dienstverlening rondom jongeren die werkloos zijn of dreigen te worden, wordt versterkt. Zo krijgt het leerwerkloket regio Amersfoort bijvoorbeeld een doorstart", aldus de wethouder. Nog een element is de nieuwe JobToppers-aanpak waarbij jongeren en werkenden aan elkaar worden gekoppeld.

Thomas Bergsma (23 jaar), die samen met nog een flink aantal jongeren aanwezig is bij de presentatie om de ervaringen uit de praktijk te delen is duidelijk over de noodzaak van de aanpak in de regio: ,,Het is natuurlijk goed dat de gemeente meer aandacht heeft voor de werkloosheid onder jongeren. Maar uiteindelijk moet het wel van twee kanten komen. Jongeren moeten zelf ook willen. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid", vindt hij. Zelf vond hij het als MBO-er (op niveau 1) heel moeilijk dat hij al zo jong een richting moest kiezen. ,,Er was gewoon te veel", verklaart hij. Maar hij wilde wel. Zo ging hij van horeca en banketbakken, naar houttechtniek, voor het loodgietersvak om te eindigen bij metaaltechniek. Toen hij door omstandigheden zijn werk verloor, sloot hij zich aan bij een reïntegratiebureau. ,,Ik heb inmiddels werk in de metaaltechniek, ik doe dat ook graag. Met mijn diploma hiervoor heb ik een mooi alternatief achter de hand, want ik heb met mijn laatste verjaardag besloten bij het leger te gaan. Een droom die ik altijd al had, maar waar ik mezelf lang te jong voor vond."

Thomas heeft zijn bestemming inmiddels dus gevonden. Hopelijk volgen met de nieuwe aanpak vele andere jongeren uit de regio. Zelf vast verantwoordelijkheid opnemen zoals Thomas adviseert? De meest kansrijke beroepsgroep om werk in te vinden is volgens het onderzoeksrapport Basiscijfers Jeugd van UWV en SBB vooral de techniek, maar ook ondermeer verpleegkundigen en verzorgenden, machinisten, asfaltverwerkers, accountmanagers, winkelslagers en contactcentermedewerkers vinden sneller een baan.

Voor het Regionale Actieplan Jeugdwerkloosheid is een budget van 1,09 miljoen euro vrijgemaakt. 340.000 euro komt daarvan uit het rijk. 750.000 euro wordt door Utrecht Oost zelf geïnvesteerd. Voor het Leerwerkloket is aan het rijk financiering gevraagd voor de periode 2013 tot 2015. In de komende weken wordt duidelijk of de financiering voor het leerwerkloket definitief wordt toegekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie