Zoo spelen de dieren

15 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Naast de dieren geldt de speeltuin in de jarige zoo als een topattractie op zich. Na het kijken naar de chimpansees, olifanten en hyena's moeten de jongste bezoekers even pauzeren om te glijden, te schommelen en te draaien. Maar wist u dat veel bewoners van de dierentuin precies dezelfde gedachten hebben?

Na het kijken naar al die mensen, moeten de chimpansees, olifanten en hyena's even pauzeren om te glijden, te schommelen en te draaien. Voor de meeste bewoners van de dierentuin is spelen namelijk een belangrijk onderdeel van het (dagelijks) leven. Het was dan ook een ultiem alibi om spelende kinderen en spelende dieren met elkaar in contact te brengen, zoals bij het nieuwe hyenaverblijf.

Verzorger Marc Belt: "De kinderen kunnen nu klimmen en klauteren langs en over de dieren, zodat ze heel dichtbij kunnen komen. Ook voor de hyena's is meer ruimte gecreëerd om te spelen. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om elkaar op te jagen, als spel, maar ook om de dominantie aan te geven, zeker als ze jong zijn. Dat wat wij als mensen afspreken in een vergadering, dat moeten dieren op hun eigen manier duidelijk maken. Door elkaar een beetje te bijten bijvoorbeeld of, in het geval van de hyena, hun 'lachje' te laten horen. Ook dat is onderdeel van hun natuurlijke spelgedrag. Dat spel bepalen ze hier overigens zelf, maar wij kunnen dat als verzorgers wel stimuleren. Bijvoorbeeld door het eten in het water te gooien. Dan moeten ze er toch even wat voor doen."

Omdat de chimpansees van alle bewoners van de dierentuin het dichtst bij de mensen staan, ziet hun speeltuin er ook bijna net zo uit als onze kinderspeeltuin, inclusief klimrek en glijbaan. Dat verklaart wellicht ook de enorme belangstelling voor het venster.

Verzorger Jantine van Zoelen: "Het is toch een beetje spiegelen, al gaat de gelijkenis natuurlijk niet helemaal op. De chimpansee speelt bijvoorbeeld zijn hele leven, terwijl vaders en moeders in de kinderspeeltuin liever aan de kant toekijken. Onze oudste chimpansee in Amersfoort is 48 en hij vindt het heerlijk om met de kleintjes te spelen. Maar het is extra leuk voor de dieren als ze leeftijdsgenootjes hebben. Dat hebben we bijvoorbeeld bij de maki's. Daar spelen de twee jonkies heel veel met elkaar, dat is echt leuk om te zien. Bij de apen is ook pesten trouwens heel normaal, een beetje vergelijkbaar met ons 'tikkertje', inclusief het gillen en wegrennen. Omdat we het natuurlijke gedag van de chimpansees willen stimuleren, geven wij ze verrijking. Bij chimpansees is dat heel makkelijk, want zij zijn slim en kunnen hun handen gebruiken. Bovendien is alles speelgoed voor ze, van oude telefoonboeken om lekker te scheuren tot tonnen waarin iets lekkers verstopt zit."

Als het om vierkante meters gaat, hebben de dieren op de savanne en de olifanten de meeste ruimte. Met name de dikhuiden hebben het in Amersfoort erg getroffen in het Rijk der Reuzen, waar ze zich zowel binnen als buiten kunnen vermaken. De tijd van opzitten en pinda's gooien is al lang voorbij, hier spelen de olifanten hun eigen 'spel'.

Verzorger Anne Planting: "Na het ochtendritueel - wassen, trainen en verzorgen - zijn de verzorgers helemaal niet meer interessant voor de olifanten. Toch hebben we wel een rol. Hoewel de olifant misschien sloom overkomt, is lichaamsbeweging erg belangrijk voor ze. Dat geven wij ze door ze te laten spelen in het water en met banden, en ze te laten zoeken naar hun eten. Dan moeten ze met tonnen schudden om er brokjes uit te krijgen. Het leukste spel spelen Kina (3) en haar kleine broertje Kyan (0). Kina vindt het heel leuk om een beetje moeder te spelen over haar broertje. Lekker makkelijk hè, als mama even geen zin heeft?!"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie