Nieuwe koers voor wijkgericht werken, met STIP

27 juni 2013 om 00:00 Nieuws

In je eigen wijk toegang tot informatie, advies en hulp, en ruimte voor ontmoeting. Dat gaat het college van burgemeester en wethouders de inwoners van de stad bieden met de STIP (Steun- en Informatiepunt), wijkteams en activiteitencentra. Deze wijkgerichte manier van werken past bij de visie op de beweging in het sociale domein om goed aan te sluiten bij informele netwerken en de eigen kracht van inwoners. Met deze aanpak kunnen problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en dure zorg worden voorkomen, en wordt tegelijk de sociale samenhang in de wijk versterkt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de manier waarop zij uitvoering geven aan het coalitieakkoord "Samenwerken in vertrouwen". Daarin staat de keuze voor de STIP en tenminste vier activiteitencentra.

Wethouder Rob van Muilekom: "Ik vind het belangrijk om dicht bij de mensen in de wijken informatie, advies, hulp en zorg te kunnen bieden. Geen enkele wijk is gelijk aan een andere en daar geven we als gemeente ruimte voor. We starten en leren per wijk waar inwoners behoefte aan hebben en kunnen gaandeweg onze aanpak daarop aanpassen."

STIP

De STIP is een laagdrempelige, voor iedereen toegankelijke plek voor informatie en advies in de wijk. In de STIP werken vrijwilligers, ondersteund door professionals. Zij bieden een luisterend oor en reiken de helpende hand. Hun taken zijn ondermeer het beantwoorden van eenvoudige vragen en doorverwijzen naar de wijkteams of naar instanties. Ook kunnen zij helpen bij het indienen van een klacht, melding of verwijzing.

De gemeente is gestart met de ontwikkeling van twee STIPs. De eerste STIP komt in Liendert en gaat in het najaar open. Het college beslist na de zomer waar de tweede STIP komt. Wanneer de eerste STIPs staan en goed lopen, wil het college meer STIPs openen.

Activiteitencentra

De activiteitencentra zijn straks het open en laagdrempelig 'hart in de wijk' voor inloop, ontmoeting en (welzijns)activiteiten. Het college kiest ervoor in deze collegeperiode tenminste vier activiteitencentra openen, die door bewoners worden beheerd en geëxploiteerd. Deze komen in de wijken Zielhorst, Liendert, Soesterkwartier en Hoogland. In Randenbroek/Schuilenburg is het Klokhuis al het activiteitencentrum onder zelfbeheer.

Indien nodig biedt de gemeente deze inwonersgroepen ondersteuning bij het beheer en de exploitatie.

Beweging in het sociale domein

Het wijkgericht werken past binnen de visie op de beweging in het sociale domein om aan te sluiten bij de behoeften van inwoners en om zoveel mogelijk zaken op wijkniveau te organiseren. In een omgeving die vertrouwd is en met de mogelijkheid om goed aan te sluiten bij informele netwerken.

De Wijkteams bestaan uit professionals die maatschappelijke ondersteuning en zorg bieden, goedkoper en dichter bij de inwoners. In het Soesterkwartier is het begin al gemaakt met een proeftuin voor een wijkteam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie