Amersfoort gaat voor energieneutraal

29 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoort wil een brede beweging in gang zetten naar een energieneutrale stad. Een grote opgave ligt volgens de gemeente bij het energiezuiniger maken van gebouwen. Afgelopen donderdag ondertekenden gemeente, woningcorporaties De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen, schoolbesturen en 033Energie de intentieverklaring 'Energieneutraal renoveren in Amersfoort'. Daarmee gaan ze zich actief inzetten voor die ambitie.

Het is een samenwerking waarbij niet alleen de gemeente en de woningcorporaties betrokken zijn, maar ook schoolbesturen en het consortium 033Energie dat zich richt op particuliere woningen en Verenigingen van Eigenaren (VvE's). De inzet is dat voor 2020 minimaal duizend woningen en gebouwen in Amersfoort energieneutraal worden gerenoveerd. De partijen worden ondersteund vanuit Energiesprong.

Energiesprong is een innovatieprogramma dat Platform 31 tot eind 2014 uitvoert in opdracht van het ministerie voor Binnenlandse Zaken. Doel is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor energieneutrale gebouwen. De opgedane kennis en ervaring worden nu breed ingezet in Amersfoort, onder begeleiding van Energiesprong. ,,De ambitie voor energieneutraal renoveren is uniek, omdat we een brede alliantie sluiten. Niet alleen gemeente en corporaties, maar ook particuliere woningbezitters en scholen kunnen meedoen. Er is veel enthousiasme om concreet aan de slag te gaan", zegt wethouder Cees van Eijk (Duurzaamheid). Voor de verbreding willen de partijen het Hoogspringerstraject benutten, zodat in een stadbrede campagne verbinding kan worden gelegd met scholen, VvE's en particuliere woningen. De komende twee weken wordt hiervoor een plan van aanpak uitgewerkt.

De Alliantie, Portaal Eemland en Omnia Wonen gaan samen met een kwartiermaker van Hoogspringers de businesscase uitwerken voor renovatie naar woningen zonder energienota (nul op de meter). Uitgangpunt is een vergelijkbare inzet van financiële middelen als bij de huidige renovatieopgave. De Alliantie renoveert ongeveer driehonderd woningen per jaar. Portaal heeft de komende jaren geen grote renovatieopgave in Amersfoort, maar ziet mogelijkheden bij VvE's van ongeveer driehonderd woningen tot 2020. Bij Omnia Wonen, de kleinste corporatie, gaat het om vijftig woningen.

De schoolbesturen stellen capaciteit en kennis beschikbaar om een businesscase voor energieneutrale schoolgebouwen op te stellen. Ieder schoolbestuur spreekt daarnaast de intentie uit om voor 2020 minimaal één gebouw energieneutraal te maken. Het gaat om de schoolbesturen Onderwijsgroep Amersfoort, Meerwegen Scholengroep, Van Lodenstein College, De Baander, PCBO Amersfoort, KPOA Amersfoort, HAAL en Stichting Speciaal Onderwijs.

Het consortium 033Energie heeft de ambitie om van 2014 tot 2020 minimaal 250 woningen van particuliere huiseigenaren energieneutraal te renoveren. Daarnaast zet 033Energie erop in om tot 2020 nog eens vijfhonderd woningen/appartementen energieneutraal te renoveren binnen VvE's. Verder zetten de partners in 033Energie hun kennis, kunde en infrastructuur op gebied van communicatie, participatie en marketing in.

Namens de gemeente Amersfoort ondertekenden wethouder Rob van Muilekom (Wonen) en wethouder Cees van Eijk (Duurzaamheid) de intentieverklaring. De gehele intentieverklaring is te lezen op www.amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie