Enquete: meerderheid winkeliers wil afschaffing koopzondag

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een meerderheid van de winkeliers in Amersfoort is voor afschaffing van de koopzondag. Dat blijkt uit een enquete (102 respondenten) die de SP en de ChristenUnie hebben gehouden. Volgens de beide Amersfoortse fracties is het onderzoek gedaan onder winkeliers, medewerkers en consumenten, niet uit de achterban van de partijen. ,,Vorige week hebben wij een enquete online gezet om onze websites om winkeliers, medewerkers en consumenten te vragen naar hun mening over de verruiming van de openingstijden van winkels op zondag", zo luidt de tekst in een persbericht. Het college van B&W (PvdA, VVD, D66, GL) stelt voor om voortaan alle winkels de vrijheid te geven om elke zondag open te zijn tussen 6.00 en 22.00 uur. Dit raadsvoorstel wordt vanavond (dinsdag) besproken, op 25 juni om 19.00 uur in het stadhuis (Molendijkzaal). Dit is de laatste kans voor mensen om in te spreken, voordat volgens planning het besluit zal vallen op 9 juli. De ChristenUnie en de SP pleiten voor nader onderzoek en een stadsbreed referendum.

Volgens de enquete is 60 procent van de winkeliers voor afschaffing van de koopzondagen, 20 procent wil handhaving van de huidige situatie en 20 procent wil elke zondag open zijn.

In totaal 80 procent zegt de winkel niet vaker op zondag open te zullen doen, als de grote winkels in hun eigen winkelcentrum wel elke zondag open zijn. ,,Maar een ruime meerderheid zal waarschijnlijk wel de zondagstoeslag afschaffen als die mogelijkheid wordt geboden."

De winkeliers die liever niet willen meedoen, vrezen voor de tijd die zij kunnen doorbrengen met hun gezin of vrije tijd. Daarnaast denken ze dat hun winstmarges zullen afnemen, omdat ze meer personeel moeten aannemen - dat dubbel betaald moet worden - en de consument het geld maar één keer kan uitgeven. Eén winkelier spreekt de verwachting uit dat grootwinkelbedrijven vooral jongeren van 16 tot 19 jaar zullen aannemen, die automatisch worden ontslagen zodra ze drie jaar hebben gewerkt en hen een vast contract zou moeten worden aangeboden. Een andere winkelier denkt dat de winkels in de buitenwijken omzet zullen verliezen aan de binnenstad.

Uit de enquete blijkt verder dat 75 procent van de werknemers niet vaker op zondag wil werken, omdat ze die vrije dag waarderen om ,,leuke dingen te doen met gezin en vrienden". Een kwart van de werknemers wil dat juist wel, zelfs als de zondagstoeslag wordt afgeschaft.

De enquête onder consumenten en inwoners leverde de meest uiteenlopende reacties op. Van 'een prachtig voorstel om Amersfoort naar de 21e eeuw te brengen', 'weg met de overheidsbetutteling' tot 'faliekant tegen, mordicus tegen, maar daar heeft het bestuur toch schijt aan.'

In totaal 40 procent van de inwoners wil geen of minder koopzondagen, 40 procent wil het maximale aantal koopzondagen en 20 procent wil handhaving van de huidige situatie. De helft van de respondenten denkt dat door deze ontwikkeling het winkelaanbod zal verschralen (meer grote en minder kleine winkels) en dat de druk om meer te werken zal toenemen. Een meerderheid van 60 procent doet niet graag boodschappen op zondag en vindt de ruimere openstelling van winkels op zondag een negatieve ontwikkeling. Veel inwoners geven duidelijk aan dat ze geen christen zijn, maar de zondagsrust wel waarderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie