Veteranen rijden van Vlissingen naar kamp Amersfoort

24 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Meer dan 250 veteranen rijden vrijdag en zaterdag via verschillende routes op de motor door Nederland naar het Malieveld in Den Haag. Ook Kamp Amersfoort wordt aangedaan. Op het jaarlijkse nationale evenement bedankt de Nederlandse bevolking de ruim 130.000 militaire veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden.

Vanuit Vlissingen vertrekt route Zuid-West bij het veteranencafé aldaar (08.30 uur). Er wordt geluncht op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. De herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Hier hebben van augustus 1941-1945 ongeveer 40.000 mensen gevangen gezeten waarvan honderden zijn vermoord of omkwamen door ontbering, daarnaast zijn er nog eens 20.000 gedeporteerd naar andere kampen. Afghanistan veteraan Jerry, tegenwoordig reservist, is een van de deelnemende veteranen aan de motorrit.

De derde Nederlandse Veteranendag Motorrit wordt georganiseerd door de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders. Doel van de rit is om veteranen met een passie voor motorrijden samen te brengen en te laten herdenken. Maar ook om aandacht en erkenning te krijgen voor de ruim 130.000 veteranen in Nederland. Aan de rit nemen veteranen van alle missies deel. De jongste deelnemer is 24 jaar en diende in Afghanistan, de oudste deelnemer is 75 jaar en diende in Nieuw Guineau.

Op de eerste dag van de motorrit rijden de 250 veteranen vanuit zes verschillende startplaatsen naar het Luchtmachtmonument op voormalig vliegveld Soesterberg, waar een krans wordt gelegd. De volgende dag komen de 250 motoren aan op het Malieveld in Den Haag, waar de Nederlandse Veteranendag plaatsvindt. Vijfentwintig motorrijdende veteranen zullen meerijden in het officiële defilé.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie