Raadsmeerderheid wil geen verbod op 'happy hours'

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad is tegen een verbod op zogeheten 'happy hours' in Amersfoort. In de raadvergadering van vanavond wordt door het college van B&W voorgesteld een verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Twee weken geleden bleek tijdens de behandeling in de Ronde al dat naast de VVD de meerderheid van de partijen er niets in zag om dit verbod in te voeren. VVD dient met de PvdA, D66 en CDA een amendement in om het verbod op happy hours (een uur lang goedkoop drank) uit het voorstel te verwijderen.

De gemeente Amersfoort heeft met de Koninklijke Horeca Nederland afgesproken dat happy hours niet zijn toegestaan. Alleen gaat het hier om een intentieverklaring van de horeca die niet juridisch afdwingbaar is. Het is volgens hen goed als de horeca zelf ervoor kiest om happy hours af te schaffen, maar niet dat de gemeente als extraatje een nieuwe regel invoert om deze overeenkomst kracht bij te zetten. Raadslid Henk-Jan Barske. ,,Het verbod op happy hours is tegenstrijdig met de wens van de coalitie om overbodige regels af te schaffen door deregulering."

Het is volgens de partijen betutteling dat de gemeente aan de horeca gaat opleggen welke prijs de ondernemer voor een drankje mag vragen. Eigenlijk is er sprake van het verkapt bepalen van een minimumprijs voor alcoholhoudende drank. Het is verboden binnen een dag alcoholhoudende drank aan te bieden voor een prijs lager dan 60 procent van de normale prijs. Volgens de partijen is het niet aan de gemeente om de prijs van alcoholhoudende drank te bepalen, maar is dit aan de ondernemer.

De portefeuillehouder gaf tijdens de Ronde aan dat met het verbod op happy hours slechts effect heeft op het drinken van alcoholhoudende drank in de horeca. Het verbod heeft geen effect op jongeren die alcohol drinken buiten de horeca of voordat ze naar het café gaan (ook wel indrinken). Met ingang van 1 januari 2014 wordt in de wet de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen verhoogd van 16 jaar naar 18 jaar. Door de verhoging van de minimumleeftijd bereikt de overheid veel beter het doel dan door een verbod op happy hours in te voeren, waarmee de gemeente ook nog indirect de prijs van alcoholhoudende drank bepaalt. Het is volgens de partijen ,,onbegrijpelijk" dat dit college aan de ene kant de horeca meer vrijheid geeft qua sluitingstijden en aan de andere kant horeca-ondernemers minimumprijzen wil opleggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie