Kop van het Gildenkwartier nieuwe fase in

23 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De herontwikkeling Kop van het Gildenkwartier (gebied tussen Grote Koppel, Koppelweg en Kwekersweg) gaat een nieuwe fase in. Daarover heeft het College van Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad afgelopen dinsdag geïnformeerd. Op korte termijn kan voor de herontwikkeling een verkoopovereenkomst worden getekend tussen de gemeente en een projectontwikkelaar. Intussen treft de gemeente de verdere voorbereidingen voor de bouw, die in de loop van 2014 van start moet gaan.

De laatste jaren heeft de omgeving van het Gildenkwartier een metamorfose ondergaan met onder meer de voltooiing van het Eemplein en de Eemhaven. Met het bouwplan voor de Kop van het Gildenkwartier krijgt dit gebied een extra kwaliteitsimpuls. Het plan betreft ongeveer 73 appartementen (aan de zijde van de Eem en Kwekersweg), één bedrijfsruimte (voor de haven) en veertien eengezinswoningen (aan de zijde van de Koppelweg en Grote Koppel). Ook de restauratie van het BP-station aan de Kwekersweg hoort bij de herontwikkeling.

Het plan zit nog in de schetsfase en er zijn twee belangrijke aanpassingen. Het bouwblok wordt in zijn geheel iets verplaatst richting de Eem. Hierdoor wordt haaks parkeren aan de Koppelweg mogelijk. In plaats van een hoogte-accent kiest de ontwikkelaar voor een vijfde bouwlaag aan de zijde van de Eem.

Vanuit stedenbouwkundig opzicht en vanuit de Welstand (na bestudering van het eerste schetsontwerpen) zijn geen bezwaren tegen deze wijzigingen.

Voor de ontwikkeling is een nieuw bestemmingsplan nodig. De basis voor dit bestemmingsplan vormen het definitieve ontwerp stedenbouw en beeldkwaliteitsplan uit 2010, eventueel gewijzigd door de bovengenoemde veranderingen in het voorlopige ontwerp van de ontwikkelaar. Het was altijd al de bedoeling om pas te starten met een nieuw bestemmingsplan als een voorlopig ontwerp van de ontwikkelaar bekend zou zijn.

Er wordt een verkoopovereenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaar gesloten. Hierin staan afspraken over onder meer de verkoop en levering van de onroerende zaken, het bouw- en woonrijp maken, de ontwikkeling en realisatie van bebouwing en de restauratie van het benzinestation. Momenteel lopen de onderhandelingen met de ontwikkelaar hierover nog.

Nu de ontwikkeling in deze fase is beland, krijgen huurders aan het bedrijventerrein op de Koppelweg een formele huuropzegging. De huurovereenkomst wordt omgezet in een tijdelijk contract, dat per maand opzegbaar is (met een opzegtermijn van drie maanden).

Ook de huurder Voedsel Focus zal deze opzegging krijgen. Voor Voedsel Focus wordt gezamenlijk naar een passende oplossing gezocht. De verwachting is dat het bedrijfsverzamelgebouw begin 2014 'leeg' moet zijn om daarna te kunnen starten met de herontwikkeling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie