CDA: Sportcomplex beter én goedkoper

7 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT - Het CDA denkt dat het Sportcomplex aan alle wensen kan voldoen én toch 20 tot 30% goedkoper kan. CDA-raadslid Ben van Koningsveld dient komende vergadering een motie in om het proces met een andere kijk 'kosteloos' door te lichten op besparingsmogelijkheden.

,,Vaak ontstaan tijdens dit soort lange processen er allerlei eisen en ideeën over objecten die er niet echt toe doen. Daarnaast zijn de oorspronkelijke ideeën vaak in een heel andere tijd opgeschreven, inmiddels is geld een veel belangrijker component.

Dat dit soort nieuwe doorlichtingsprocessen werken is al meermaals in het land aangetoond. Van Koningsveld doelt hierbij op diverse projecten die eerst niet door konden gaan wegens geldgebrek maar na doorlichting juist wel gerealiseerd kunnen worden voor vaak een aanzienlijk lagere bedragen.

Het Amersfoortse bedrijf Royal HaskoningDHV is één van die bedrijven die dit soort projecten doorlicht. Dit doen ze vaak op basis van 'no cure no pay'. Frank Legters, directeur regionale en stedelijke ontwikkeling bij Royal HaskoningDHV steunt het idee van het CDA-raadslid.

,,Als een gemeente 60 procent van de geschatte kosten beschikbaar heeft, dan durven wij in veel gevallen de klus wel aan", aldus Legters. Legters en Van Koningsveld zijn beide warm pleitbezorger van Best Value Management, een manier om de kosten van een project scherper te berekenen. ,,Hoe meer lagen in een project, hoe meer lucht. Door dat aantal terug te brengen, hoeven er minder financiële veiligheidsmarges te worden ingebouwd. De ervaring van Royal HaskoningDHV is dat dit al gauw dertig procent scheelt. En dan valt nog eens tien of twintig procent besparing te halen door de objecten eruit te halen die zijn opgeschreven, maar waarvan niemand goed kan uitleggen waarom precies."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie