Alliantie voert variabele huurhoogte in

12 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT - Woningzoekenden krijgen vanaf 1 juni twee huurprijzen te zien bij de woningadvertenties van de Alliantie. Een prijs voor mensen met een smalle beurs en een huurprijs voor mensen die meer verdienen. Met deze maatregel wil de woningcorporatie woningen betaalbaar houden voor mensen met een laag inkomen.

,,We maken ons sterk voor betaalbaar wonen voor iedereen die aangewezen is op een sociale huurwoning. Maar wat voor de één nog net betaalbaar is, is voor de ander onbetaalbaar. Mensen met een laag inkomen gaan we daarom extra korting geven", aldus Koos Koolstra, directeur van de Alliantie.

Het nieuwe huurbeleid geldt voor woningen die de Alliantie vanaf 1 juni 2013 aanbiedt. Voor zittende huurders verandert er niets. Het nieuwe Alliantiehuurbeleid staat los van de inkomensafhankelijke huurverhoging die recent door de landelijke overheid is ingevoerd. Koolstra: ,,De kerntaak van de Alliantie is om ervoor te zorgen dat mensen met een laag- en middeninkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Door verschillende oorzaken en ontwikkelingen op de woningmarkt zijn sociale huurwoningen minder betaalbaar geworden voor mensen met een smalle beurs. Met ons nieuwe huurbeleid betalen onze huurders een prijs die past bij hun inkomen. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding beter."

Voor alle sociale huurwoningen geldt dat het inkomen van een huishouden niet hoger mag zijn dan € 34.229 (prijspeil 2013, op basis van Europese regelgeving). Tot deze inkomensgrens onderscheidt de Alliantie drie groepen huishoudens: eenpersoonshuishoudens met een jaarinkomen tot en met € 21.500; meerpersoonshuishoudens met een verzamel jaarinkomen tot en met € 29.000 en huishoudens met een verzamel jaarinkomen tot € 34.229

Op basis van het puntensysteem (het woningwaarderingsstelsel) wordt de maximale huurprijs van een woning bepaald. Zo is een grote woning duurder dan een kleine woning. De Alliantie verhuurt haar sociale huurwoningen voor 90% van deze maximaal toegestane huurprijs. De drie groepen huishoudens kunnen op alle vrijkomende sociale huurwoningen reageren, maar huishoudens uit groep 1 en 2 betalen een lagere huurprijs dan de huishoudens uit groep 3. Ook de lagere huurprijs wordt vermeld in de woningadvertentie.

Bij de toewijzing van sociale huurwoningen wordt het inkomen altijd getoetst. Het resultaat van deze inkomenstoets bepaalt welke huurprijs een toekomstige huurder gaat betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie