Architectenbureau Jorissen Simonetti ontwerpt ABC-school Liendert

12 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

LILENDERT - In Liendert op de huidige plaats van basisschool De Windroos wordt een ABC-cluster gebouwd. In dit gebouw worden de basisscholen De Wiekslag en De Windroos gehuisvest, samen met buitenschoolse opvang en een peuterschool. Verder is een gymzaal voorzien en ruimte voor ontmoeting. Vier architectenbureaus zijn gevraagd om aan de hand van een schetsontwerp hun visie te presenteren voor een duurzaam ABC-cluster. Jorissen Simonetti Architecten (JSA) uit Doetinchem is daarbij als beste uit de bus gekomen.

De betrokken scholen, WELZIN (voorheen SWA) en de gemeente vonden dat het plan van JSA op aantrekkelijke wijze beantwoordt aan de visie waarop de beide scholen, de buitenschoolse opvang en de peuterschool met elkaar willen gaan samenwerken in dit ABC-cluster. Ook de ruimte voor wijkontmoeting ligt mooi in het hart van de voorziening.

Het schetsontwerp biedt veel mogelijkheid tot flexibel gebruik van ruimten, zowel voor het onderwijs overdag, als ook de ontmoetingsfunctie. Deze wijkfunctie kan daardoor zowel overdag als ook 's avonds plaatsvinden.

De beide schooldirecteuren willen graag dat het nieuwe ABC-cluster een parel in de wijk Liendert wordt, waarin kinderen goed onderwijs kunnen krijgen, maar waarbij ook ouders en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten.

Het schetsontwerp voorziet ook in een duurzaam gebouw, waarbij al tijdens de ontwerpfase zal worden nagedacht over het beheersen van de beheer- en exploitatielasten. Dit vertaalt zich in gebruik van duurzame materialen, een slimme wijze van isoleren en het toepassen van energiezuinige installaties, waarbij het gebouw in de zomer koel is en in de winter behaaglijk warm.

JSA gaat nu aan de slag met het verder uitwerken van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. De komende maanden wordt ook gestart met het ontwerp van het wijkplein en groenstrook in samenwerking met wijkbewoners. Het ligt in de bedoeling beide voorlopige ontwerpen in het vierde kwartaal van 2013 klaar te hebben en aan de wijk te presenteren. Een nog te contracteren partij zal deze ontwerpen uitwerken in een definitief ontwerp en de school ook bouwen en het wijkplein en groen inrichten.

Het ABC-cluster maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling ABC-Liendert en omgeving dat wordt uitgevoerd binnen het programma Amersfoort Vernieuwt. Dit heeft tot doel om een impuls te geven aan de wijk. Een multifunctioneel cluster waar kinderen, hun ouders en wijkbewoners met plezier komen en het toevoegen van nieuwe, kwalitatief goede woningen draagt bij aan de leefbaarheid in de wijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie