Gemeente wil ruimere zondagsopenstelling voor ondernemers

12 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT - Ondernemers in de gemeente Amersfoort krijgen meer ruimte om zelf te bepalen of zij op zondag geopend willen zijn of niet. De gemeenteraad bespreekt 25 juni de nieuwe Winkeltijdenverordening, waarin het college van burgemeester en wethouders een voorstel doet voor een verruiming van de zondagopenstellingen.

Op werkdagen mogen ondernemers in Nederland tussen 6.00 en 22.00 uur open zijn. Op dit moment kent de gemeente Amersfoort jaarlijks maximaal 12 koopzondagen. In de nieuwe verordening krijgen ondernemers de ruimte om iedere dag van de week open te zijn tussen 6.00 en 22.00 uur, behalve op de feestdagen Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag. Dan blijven winkels wel gesloten.

Wethouder Pim van den Berg (economie): ,,Op 28 mei heeft de Eerste Kamer de nieuwe Winkeltijdenwet vastgesteld waardoor gemeenten meer vrijheid krijgen om zelf het aantal koopzondagen te bepalen. In het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat wij ruimere zondagopenstellingen willen. Veel ondernemers laten ons ook duidelijk weten dat zij graag wat meer vrijheid willen in hun openingstijden. De nieuwe winkeltijdenverordening geeft hieraan invulling."

Het is niet verplicht om op zondag open te gaan; ondernemers mogen dat zelf bepalen. Net zoals sommige nu kiezen voor één koopavond of voor meerdere koopavonden. In Nederland zijn andere branches zoals horeca, leisure, kappers en makelaars elke dag vrij om zelf hun openingstijden te bepalen (met uitzondering van de nacht). Met de nieuwe winkeltijdenverordening krijgt de detailhandel ook vrijheid op zondagen.

Met deze nieuwe verordening is het niet langer nodig om een ontheffing aan te vragen voor koopzondagen. Wethouder Bert Van der Werff (economie): "Zo is er niet alleen een voordeel voor de consument, maar ook voor de winkeliers. Elk beetje regeldruk die we bij ondernemers weg kunnen halen is wat ons betreft winst."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie