'Gemeente laat vijver Emiclaer verloederen'

12 juni 2013 om 00:00 Voorpagina

De situatie van het podium is door verzakking te gevaarlijk geworden. Stichting Vijverconcerten verzorgde in de zomer al zo'n vijftien jaar meerdere succesvolle gratis toegankelijke concerten op deze voorheen idyllische plek in Amersfoort-Noord. Nu ligt het er verwaarloosd en verloederd bij. De stenen van het amfitheater liggen er los. Balustrades zijn kapot. Het asfalt is verzakt. Het onkruid tiert welig en het water oogt smerig. Voor een park dat nog vrij jong is, ligt het er verloederd bij.

AMERSFOORT - Ze hadden het eigenlijk al kunnen voorzien. Het verval van het amfitheater en het podiumeiland in de vijver van Emiclaer was al meerdere malen aangekaart bij de gemeente. Nu is het zover dat van het podium geen gebruik meer kan worden gemaakt. De situatie is té gevaarlijk. En dat betekent voor de Stichting Vijverconcerten het einde. door Melissa Hofland

Er waren andere tijden. Honderden mensen bijeen verspreid op de trappen van het amfitheater, en de grasvelden er omheen. Met een flesje wijn, een fleecedekentje voor de latere avond, verschansten de toehoorders zich gezellig om de om de band van Stichting Vijverconcerten naar het podium te zien varen en dan te genieten van de muziek die er gespeeld werd. Maar dat is niet meer. Stichting Vijverconcerten stopt er definitief mee nu de concerten dit jaar niet kunnen doorgaan.

,,We hadden de concerten al gepland. De band al compleet. Elk jaar moeten we een vergunning aanvragen. Toen we dat dit jaar deden, werd ons gemeld dat die dit jaar niet verleend kon worden", vertelt Jan van der Meulen, van Stichting Vijverconcerten. ,,Dat de conditie sterk achteruit ging van het podium, dat was ons bekend. We zagen de betonnen randen elk jaar verder afbrokkelen. We hebben het meerdere malen aangegeven bij de gemeente. Maar we hadden niet verwacht dat de situatie al zo ernstig was. Dus het was voor ons een flinke domper."

De stichting heeft er weinig vertrouwen in dat op korte termijn het verval wordt aangepakt. ,,We zijn geen actiegroep, we doen dit vrijwillig. We zijn gewoon bewoners uit de buurt. Trots op de wijk Kattenbroek en we vinden het fijn daar iets aan bij te kunnen dragen met onze concerten. Dat hebben we al die jaren met heel veel plezier gedaan. Een mooi visitekaartje voor Amersfoort. Maar we gaan niet lopen leuren. Dus hebben we besloten onszelf op te heffen. We zijn niet boos, maar wel teleurgesteld. En we hebben onszelf afgevraagd of dit niet anders had gekund. Zeker met het oog op het feit dat Kattenbroek dit jaar 25 jaar bestaat. We hadden aan het jubileum een mooie bijdrage kunnen leveren."

Otto van der Leest, woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente op de hoogte is van het verval. ,,In de tijd van de aanleg moest het podium aan een bepaalde kleur voldoen. We vermoeden dat de toevoeging van de kleur een reactie heeft veroorzaakt waardoor de omstandigheden zijn zoals deze nu zijn. Het wordt op dit moment onderzocht. Ook hoe we de problemen het beste kunnen oplossen wordt onderzocht. We hopen daar op korte termijn antwoord op te hebben."

Twee jaar geleden deed de gemeente al onderzoek naar de betonrand van de vijver. ,,Toen al werd geconstateerd dat deze toe is aan vervanging. Maar er werd besloten dit mee te nemen met de aanleg van een wandelpad in het park en de aanleg van een sportveldje aldaar vanuit het Groene Huiskamerproject. Tegen het sportveldje zijn bezwaren ingediend. Bij de rechtbank is ook een beroep hierop nog in behandeling. Dit heeft gezorgd voor de vertraging van de aanpak van het amfitheater en het podium. Het geld hiervoor is twee jaar geleden wel al gereserveerd", weet Van der Leest.

Het amfitheater en het podium in de vijver zijn natuurlijk ooit bedacht om er gebruik van te maken zoals dat in de afgelopen jaren gebeurd is, dus het lijkt een beetje knullig dat het er dan nu zo vervallen bij moet liggen. ,,Het is natuurlijk jammer dat er geen Vijverconcerten meer komen. Zeker in dit bijzondere jaar. Maar veiligheid gaat voor alles. Uiteraard kunnen concerten of andere initiatieven die in verband met het 25-jarig jubileum worden ontplooid, wel plaats vinden in het amfitheater zelf, of op de grasvelden eromheen", besluit Van der Leest.

Stichting Vijverconcerten denkt niet aan een re-start op een andere plek. ,,Er is maar één plek voor deze concerten. En dat is op het eiland in de vijver van Emiclaer. Ik sluit niet uit dat als de boel toch nog snel wordt aangepakt, we ons zullen herberaden. Maar voor nu, is het over en uit. Jammer", aldus Van der Meulen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie