Leerlingen De Kosmos in actie voor de CliniClowns

30 mei 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Montessori Basisschool De Kosmos hield op 29 mei een sponsorloop voor Stichting CliniClowns Nederland. Zeker 350 kinderen renden zo hard mogelijk om een mooi bedrag in te zamelen voor het werk van de CliniClowns. Hiermee viert De Kosmos op een bijzondere manier het 25-jarig bestaan van de school.

door Deborah Ligtenberg

,,Dames en heren, hooggeëerd publiek. Stilte in De Kosmos, even geen muziek!''. Op het plein van Basisschool De Komos in Hoogland zong op 29 mei een groot kinderkoor uit volle borst het Kosmos-jubileumlied. De school voor eigentijds Montessori basisonderwijs bestaat dit jaar 25 jaar en dat moet gevierd worden. Gekleed in trainingsbroek, trappelend op hun gympen en voorzien van een rode neus, zijn de kinderen er klaar voor; vandaag willen ze heel veel geld bij elkaar rennen voor de CliniClowns.

Gepko van Bokhorst gaf als ambassadeur van de CliniClowns het startschot voor de sponsorloop. Nadat hij met een fikse knal een ballon had doorgeprikt, kwamen de kinderen in actie om in een kwartier zoveel mogelijk rondjes op het terrein van korfbalvereniging ckv MIA te rennen. ,,Het gebeurt vaker dat scholen een sponsorloop voor ons organiseren, maar het is uniek dat De Kosmos dit jaar drie keer aandacht aan de CliniClowns besteedt'', vertelt hij. ,,Ik ben in elke klas op bezoek geweest om te vertellen over de CliniClowns, nu is er de sponsorloop en op 14 juni wordt er een Zomeravondconcert gehouden op De Kosmos waar ook nog geld wordt ingezameld. Dan wordt ook het eindbedrag bekend gemaakt. Ik vind het fantastisch allemaal.''

Voor directeur Sonja van Katwijk was het meteen duidelijk dat er aan het 25-jarig bestaan van de school een goed doel moest worden gehangen. ,,Juist als je feest viert met elkaar, is het goed om stil te staan bij mensen die het minder hebben,'' vindt zij. ,,De CliniClowns spreken kinderen aan. Daarnaast hebben een paar kinderen van onze school in het ziekenhuis met de CliniClowns te maken gehad, wat het heel dichtbij brengt.''

Eén van die leerlingen is Sophie Pijl (8) uit groep vijf. Ze komt blozend over de finish, maar een paar maanden geleden was dat heel anders. Toen lag ze in het ziekenhuis vanwege haar chronische darmziekte. ,,In het ziekenhuis ben je veel bezig met wat je hebt en als de CliniClowns kwamen, was dat even helemaal weg'', zegt ze. ,,Eén van de clowns die bij me kwam had een heel mooie ballon voor me opgeblazen en die aan de lamp gehangen. Elke keer als ik naar de lamp keek, werd ik aan iets leuks herinnerd. Dat vond ik fijn.'' Gelukkig kan Sophie vandaag weer rennen, heel veel rondjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie