Aantal misdrijven in Amersfoort daalt

29 mei 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In de eerste vier maanden van 2013 zijn in Amersfoort minder woninginbraken en autokraken gepleegd en is veel minder vernield dan in dezelfde periode in 2012. In het algemeen daalde het aantal misdrijven met 11 procent. Maar het aantal slachtoffers van zakkenrollerij, fietsendiefstal en overvallen steeg. Dat blijkt uit de veiligheidscijfers over de eerste vier maanden van 2013, die zijn gepubliceerd op www.amersfoort.nl/veilig.

Het aantal geweldsmisdrijven daalde met 11 procent: nog altijd 308 gevallen, waarvan 140 keer mishandeling en 101 keer bedreiging. In Amersfoort wonen veel jongeren, en die kunnen overlast geven. Het aantal meldingen van jongerenoverlast (waarbij de politie binnen een half uur moet komen) daalde met 11 procent ten opzichte van 2012.

Burgemeester Bolsius heeft met een open brief aan inwoners van Amersfoort (gepubliceerd in de huis-aan-huispagina's Stadsberichten) aandacht gevraagd voor de cijfers. ,,Toen we vorig jaar slecht scoorden op het gebied van veiligheid, vroeg ik uw hulp. Alleen zo konden we bijvoorbeeld het aantal woninginbraken omlaag brengen, en de golf autokraken stoppen. In 2013 hebben we een goede start gemaakt: de criminaliteit is gedaald in de eerste vier maanden. En opnieuw vraag ik uw hulp. Want juist nu is het zaak om alert te blijven, om samen te blijven werken." Hij bedankt iedereen die zich inzet voor een veilige stad.

Tot en met april kwam bij 363 woningen in Amersfoort een inbreker langs, waarbij 225 keer 'succesvol' werd ingebroken. Er kwamen 138 meldingen van huizen waar de poging van de inbreker niet slaagde. In 2012 is veel tijd geïnvesteerd om het aantal woninginbraken omlaag te brengen, door de politie maar ook door andere organisaties en bewoners. Alertheid is nodig, omdat alle verdachte bewegingen direct moeten worden gemeld, maar ook omdat inbrekers niet moeten worden uitgedaagd met open ramen en deuren. In wijken en buurten is huis-aan-huis informatie verspreid en zijn bijeenkomsten georganiseerd. In 2012 zijn 15 bijeenkomsten voor bewoners of sleutelfiguren in de wijk (veiligheidsambassadeurs, seniorenwegwijzers) georganiseerd. In totaal werden op deze bijeenkomsten 1180 mensen bereikt.

Ook ging er aandacht naar (potentiële) daders. Waar woninginbraken vroeger vooral werden gepleegd door beroepsinbrekers, wordt het plegen van een woninginbraak meer en meer een 'instapdelict': het begin van een criminele loopbaan. Deze veelal jonge woninginbrekers lijken maar een beperkt besef te hebben van het leed dat zij anderen berokkenen. Als antwoord op deze ontwikkeling zijn gemeente, OM en politie steeds meer van delictgericht naar dadergericht gaan werken. Door focus te leggen op de woninginbrekers zelf en de maatregelen op hen af te stemmen, verwachten wij het probleem bij de bron te kunnen aanpakken. Voor deze dadergerichte aanpak worden de kopstukken van het inbrekersgilde in een speciaal overleg tussen het Openbaar Ministerie, Politie en gemeente besproken en passende maatregelen genomen. In de eerste vier maanden van 2013 heeft de politie 23 verdachten voor woninginbraak aangehouden.

Waardevolle buit is steeds makkelijker te vinden. Vroeger moesten grote computers of televisie worden meegenomen, nu is een telefoon of een tablet al een goeie buit voor een inbreker. Ook worden dikwijls sieraden als buit gestolen. Op dit moment treffen de gemeente en politie de voorbereidingen voor het invoeren van een digitaal in- en verkoopregister voor handelaren in tweedehands goederen en gaan wij de controle hierop intensiveren. Daarnaast stimuleren we bij renovatie- en nieuwbouwprojecten het toepassen van inbraakwerend hang- en sluitwerk en het hanteren van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, hiertoe is er bijvoorbeeld een convenant afgesloten met de ontwikkelaars in Vathorst.

Het aantal woninginbraken verschilt sterk per wijk. In de eerste vier maanden van 2013 vonden de meeste woninginbraken plaats in Soesterkwartier (44) en Kruiskamp (39). In dezelfde periode van 2012 was er juist sprake van een piek in Liendert (54 inbraken).

Relatief gezien, dus uitgaande van het aantal woningen in de wijk, was Kruiskamp in de eerste vier maanden van dit jaar het meest doelwit voor inbrekers op de voet gevolgd door De Koppel. Hoewel uit landelijke cijfers blijkt dat in duurdere woningen veel vaker wordt ingebroken dan in goedkopere, zie je in Amersfoort dat juist de wijken met goedkopere woningen vaker doelwit zijn. In de afgelopen jaren blijkt dat de meeste inbraken plaatsvonden in de prioriteitswijken: Liendert, Kruiskamp, De Koppel, Schuilenburg, Randenbroek en Soesterkwartier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie