Potentiële koper voor Keerkring 118

29 mei 2013 om 00:00 Nieuws

B en W willen het perceel aan de Keerkring 118 verkopen. Al eerder voerden de natuurtuin en de weggeefwinkel acties om te kunnen blijven zitten aan de Keerkring 118. De gemeente heeft de gebruikersovereenkomsten met de natuurtuin en de weggeefwinkel met ingang van 1 juli 2013 opgezegd Vanaf die tijd zou een opzegtermijn van 1 maand gaan gelden.

Onzekere toekomst weggeefwinkel en buurtnatuurtuin KOPPEL - De onzekerheid voor de weggeefwinkel en de buurtnatuurtuin aan de Keerkring 118 duurt voort. Voor het perceel aan de Keerkring 118 heeft zich bij de gemeente een potentiële koper aangediend. Eerder besloot het college van B en W de gebruiksovereenkomsten met de natuurtuin en de weggeefwinkel met ingang van 1 juli 2013 op te zeggen. Opvallend is dat de gemeenteraad juist op 26 maart 2013 het college had opgedragen die opzegging van de gebruikersovereenkomsten terug te draaien. Weggeefwinkel en natuurtuin zouden dan langer op de huidige plek kunnen blijven. B en W hebben niks gedaan met de opdracht van de gemeenteraad, zo bleek vorige week tijdens een debat dat de SP had aangevraagd over de kwestie.

door John Spijkerman

Een meerderheid in de gemeenteraad vond op 26 maart dat de natuurwinkel en weggeefwinkel zo lang mogelijk op de huidige plek moesten kunnen blijven en wilde de opzegging van de gebruikersovereenkomsten ongedaan maken. Verkoop van het terrein zou alleen nog mogen als er een goed verkoopplan zou liggen. Maar voordat het college over zo’n verkoopplan een besluit zou nemen, moest de raad ‘tijdig en actief worden geïnformeerd’.

Excuses

Wethouder Buijtelaar bood de gemeenteraad vorige week zijn excuses aan dat het college niet had geluisterd naar de gemeenteraad. Volgens hem bleek later dat de wensen van de gemeenteraad op gespannen voet stonden met het beleid om gemeentelijk onroerend goed te verkopen. Het perceel aan de Keerkring 118, waarop zowel weggeefwinkel als natuurtuin zijn gehuisvest, is één van de terreinen die de gemeente wil verkopen om de gemeentekas te spekken.

Als de opzegging van de gebruikersovereenkomst zou worden herroepen, zou dat betekenen dat de natuurtuin er nog een jaar zou kunnen zitten. Dat bemoeilijkt de verkoop van het perceel, zeker nu zich een potentiële gegadigde bij de gemeente heeft aangediend. Wethouder Buijtelaar ontkende dat het college al op 26 maart op de hoogte zou zijn geweest over de mogelijke verkoop van het terrein.

Buijtelaar vertelde gemeenteraad dat de zaak deze week in het college wordt besproken en dat gekeken wordt hoe de weggeefwinkel en de natuurtuin zo lang mogelijk aan de Keerkring 118 kunnen blijven zitten. Hij gaf aan het opzeggen van de gebruiksovereenkomsten niet te zullen terugdraaien. Vanaf 1 juli wil hij een opzegtermijn van drie maanden hanteren. Die kan dan steeds met drie maanden worden verlengd. Een motie van de SP om de motie van 26 maart gewoon uit te voeren, haalde dit keer geen meerderheid. GroenLinks en PvdA stemden dit keer tegen de motie en wilden Buijtelaar de gelegenheid geven met een voorstel te komen.

SP-fractievoorzitter Ad Meijer, die vorige week een interpellatiedebat had aangevraagd om wethouder Buijtelaar aan de tand te kunnen voelen, is verbijsterd over de ontwikkelingen. De SP heeft zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van de weggeefwinkel op de huidige plek. Meijer wijst erop dat het college zich niet heeft gehouden aan de SP-motie die op 26 maart door de raad werd aangenomen. ,,Voor de weggeefwinkel en de natuurtuin duurt de onzekerheid nu voort. Ze kunnen geen plannen maken voor de toekomst.’’ Hij constateert dat de PvdA zich - voordat de partij toetrad tot het college - altijd had ingezet voor het behoud van de natuurtuin. Het viel hem op dat de sociaal democraten zich muisstil hielden tijdens het debat. Meijer vindt het vreemd dat PvdA en GroenLinks op 26 maart voor zijn motie hebben gestemd en zich nu achter wethouder Buijtelaar scharen.

‘Geen zoden aan de dijk’

Margot Klaassen is vrijwilliger bij de weggeefwinkel. Zij vindt dat de eventuele verkoop en opbrengst van het terrein aan de Keerkring voor de gemeente niet in verhouding staat tot het belang van de weggeefwinkel en de natuurtuin. ,,Wij willen dat de gemeente inziet dat de verkoop geen zoden aan de dijk zet. Ik heb begrepen dat er een bod is gedaan van 120.000 euro. Voor dat bedrag wordt al die moeite gedaan. Laat de boel even met rust. Juist nu in deze moeilijke economische tijden vervult de weggeefwinkel een steeds belangrijker rol.’’

Sjors Overbeek van de Buurtnatuurtuin vindt dat er een ‘smerig spel wordt gespeeld. ,,De motie van 26 maart was aangenomen, maar wordt niet uitgevoerd. Er zijn wel excuses aangeboden door de wethouder, maar daar heb je niet veel aan. Je moet gewoon handelen.’’ Overbeek zegt vooral teleurgesteld te zijn in de houding van de PvdA. Hij herinnert zich hoe PvdA-raadslid Smits Alvarez in januari nog pleitte voor het voortbestaan van de natuurtuin. ,,Nu ze in het college zitten, zijn ze in één keer omgedraaid en houden ze schijnheilig hun mond.’’

Volgens Overbeek is de waarde die natuurtuin en weggeefwinkel ‘broodnodig’ in de Koppel. ,,Het zijn twee initiatieven waar de wijk wat aan heeft. Dat is een andere waarde dan de ton die verkoop de gemeente oplevert. Er is genoeg te verkopen in de stad waar de gemeente veel meer aan kan verdienen.’’

u Medewerkers van de weggeefwinkel en de buurtnatuurtuin organiseren op 15 juni een open dag met acties. Dit alles in de hoop op een andere uitkomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie