Jubilerende Berghotel krijgt replica oorspronkelijke aandelenemissie

24 mei 2013 om 00:00 Nieuws

BERGKWARTIER - Ter ere van het 110-jarig bestaan van het Berghotel heeft general manager Patrick van Os donderdag een bijzonder geschenk gekregen. Amateurhistoricus Jan Carel van Dijk overhandigde hem in de historische kroonzaal een replica van een exemplaar van de oorspronkelijke aandelenemissie uit 1903.

Het Berghotel is 110 jaar lang op dezelfde plek gevestigd, aan de Utrechtseweg 225, nabij het hoogste punt van Amersfoort. Het begon ooit in 1902, toen de ontwikkelaar van het Bergkwartier P.H. van Haselen via een publieke verkoping het daar gelegen en wat vervallen Hotel Pension De Berg in handen kreeg. Om er iets moois van te maken kocht hij begin 1903 in Düsseldorf een overbodig geworden tentoonstellingspaviljoen in chaletstijl. Dat kwam naast het horeca-etablissement te staan. Ook realiseerde hij snel een stal met koetshuis voor 20 paarden.

Dat én de bouw van een geheel nieuw pand financierde hij precies 110 jaar geleden door de uitgifte van aandelen voor de ,,Maatschappij tot Exploitatie van het Berghotel te Amersfoort''.

In mei 1903 werd het wat opgeknapte gebouwtje onder die naam geopend o.l.v. een gérant met de toepasselijke naam van Johan van den Berg. Deels met de gelden van de aandelenemissie liet hij in december 1905 het pandje slopen, waarna nieuwbouw startte die nu nóg het hart vormt van Amersfoorts oudste hotel.

Inmiddels is het berghotel uitgegroeid tot een groot en modern horecabedrijf. Donderdag werd samen met amateurhistoricus Jan Carel van Dijk stil gestaan bij de roemruchte geschiedenis. Hij had voor die gelegenheid een exemplaar van de oorspronkelijke aandelenemissie uit 1903 meegebracht. Een replica daarvan werd geschonken aan het hotel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie