Amersfoortse hotels teleurgesteld over herinvoering toeristenbelasting

29 mei 2013 om 00:00 Voorpagina

HOST vindt de onderbouwing voor de herinvoering en de besteding van de opbrengst ‘niet transparant en niet in lijn met de voorheen open verstandhouding tussen stad en ondernemers’. HOST heeft in een brief zijn bezwaren uiteengezet. Het samenwerkingsverband vindt het teleurstellend dat het voorstel zonder enig overleg aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Met de brief hoopt HOST de raad en het college te overtuigen het voorstel af te wijzen.

AMERSFOORT - Het samenwerkingsverband Hotel Overleg Samenwerking Toerisme (HOST) Midden Nederland, een groep van zestien hotels in en om Amersfoort, heeft protest aangetekend bij het college van B en W. HOST is tegen plannen van het college de toeristenbelasting opnieuw in te voeren. In 2005 waren gemeente en hotels overeengekomen geen toeristenbelasting meer te heffen.

HOST vindt dat het college geen serieus onderzoek heeft uitgevoerd om argumenten te vinden voor of tegen de invoering. Uit gesprekken die HOST de afgelopen weken voerde, heeft de organisatie opgemaakt dat de meerderheid van de raad en zelfs leden van de coalitie tegen herinvoering zijn. Volgens HOST wordt het toerisme door dit voorstel extra belast, terwijl dat toerisme juist een economische impuls aan de stad geeft. De organisatie vindt de herinvoering van toeristenbelasting ‘oneerlijk omdat deze via een omweg gebruikt wordt als bezuiniging op algemene middelen’.

HOST constateert dat in het coalitieakkoord staat dat de belasting gebruikt zal worden om VVV, citymarketing en HOST te financieren. Maar volgens HOST wil de gemeente de eigen uitgaven aan citymarketing beperken. ,,Waarom zou het terecht zijn die rekening bij hotels neer te leggen, als de stad zelf profijt heeft van het voorstel?”, vraagt woordvoerder Robbert Weddepohl zich af. ,,Wanneer de stad geen aanwijsbaar en relevant profijt heeft, zou het voorstel nog eens serieus heroverwogen en wat ons betreft gestopt moeten worden.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie