‘Politie doet niets met aangifte’

15 mei 2013 om 00:00 Voorpagina

AMERSFOORT - Op Facebook en onder meer de website van De StadAmerfoort.nl circuleert een pamflet waarin de politie wordt beschuldigd niets met een aangifte te doen van ernstige mishandeling van een vrouw. De 18-jarige Amersfoortse werd in koninginnenacht op de Groningerstraat ernstig mishandeld door drie onbekende mannen. Anderhalve week na het incident deed zij aangifte. De politie zou toen tegen haar hebben gezegd ‘we gaan hier verder niets mee doen’. Politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen van de politie herkent zich niet in het citaat. ,,Dat beeld klopt niet. De aanpak van geweld is voor ons juist een speerpunt. De aangifte ligt al bij de recherche en die stelt alles in het werk om de daders te vinden.”

18-jarige vrouw op 30 april ernstig mishandeld door André van der Velde

Het pamflet op internet roept onder de kop ‘de drie laffe daders gezocht’ getuigen op contact op te nemen. Wie achter de oproep zitten is niet duidelijk, maar aan te nemen valt is dat het gaat om familie en of vrienden. Vier fotootjes boven de tekst laten zich hoe ernstig de vrouw is toegetakeld.

Koninginnenacht

De Amersfoortse had koninginnenacht gevierd op de Hof en ging omstreeks 4.45 uur lopend via de Brouwerstunnel naar huis. In de Groningerstraat hoorde zij jongens pratend achter haar lopen. Ze hoorde even later glasgerinkel en werd kort daarna aangesproken. Ze draaide zich om waarna een van de mannen haar met een kapot geslagen bierfles op haar het voorhoofd sloeg. Een andere man sloeg haar met de vuist vol in het gezicht. Ze verloor haar bewustzijn en werd achtergelaten. Een van de daders droeg een zwarte muts met een groen logo.

In het pamflet wordt verder beschreven dat de vrouw enige tijd later wakker schrok en naar huis probeerde te gaan. Onderweg viel ze nog twee keer flauw. Thuisgekomen viel ze opnieuw flauw en werd rond 12.30 uur wakker met de stromende kraan en het washandje in haar hand. In het ziekenhuis werd later die middag een gat met glasscherven in haar voorhoofd, een gebroken neus, een hersenschudding, twee dicht geslagen ogen en diverse blauwe plekken en kneuzingen rondom het gezicht, nek en schouders geconstateerd.

Aangifte

Vanuit het ziekenhuis ging de vrouw naar de politie om aangifte te doen. Volgens Hogeveen is er op het politiebureau direct een afspraak gemaakt om de volgende dag aangifte te doen. ,,Door haar verwondingen was ze er op op dat moment niet toe in staat. De volgende dag moest ze die afspraak echter ook afzeggen omdat haar lichamelijke gesteldheid dat nog niet toeliet. Vorige week heeft ze aangifte gedaan en die ligt bij de recherche.” Het pamflet meldt dat die aangifte voor de vrouw uitliep op een zeer zware teleurstelling omdat de politie toen zou hebben aangegeven er niets mee te zullen doen.

Hogeveen zegt het te betreuren dat dat beeld bij het slachtoffer is ontstaan. ,,Het is ook absoluut niet waar dat we niets met de aangifte hebben gedaan. Geweldsdelicten pakken we altijd op en er is ons veel aan gelegen de daders te pakken te krijgen. Als er een misverstand is ontstaan, moeten we dat zo snel mogelijk uit de wereld helpen.” Volgens de woordvoerder houdt de politie contact met het slachtoffer zolang het onderzoek loopt.

De BPA heeft het college inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de mishandeling en de wijze waarop de politie met de aangifte is omgegaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie