‘Een klas vol briljante ideeën’

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

De kastanjeboom waar Anne Frank ooit vanuit haar onderduikadres aan de Amsterdamse Prinsengracht op uitkeek, is vorige week maandagmiddag omgewaaid. Het gevaarte, dat stond in de tuin van het Achterhuis, was aangetast door een agressieve zwam. Een paar jaar geleden wilde de Anne Frank Stichting de boom al laten omzagen om te voorkomen dat ze door een storm zou worden geveld en op het Anne Frankhuis terecht zou komen. Na veel protesten wist de speciaal daartoe opgerichte stichting Support Anne Frank Tree toen de kap te voorkomen. Er werd een ijzeren stutconstructie rond de boom geplaatst en de boom leek gered. Tot maandag. Storm en zware regenval deden haar knakken.

Discussie over Anne Frankboom AMERSFOORT - Het omwaaien van de Anne Frankboom heeft onlangs in klas 1h van het Amersfoortse Farel College geleid tot een bijzondere brainstormsessie. Daaruit kwamen enkele verrassende en originele ideeën, waaruit de leerlingen uiteindelijk unaniem het plan van de 12-jarige Dré kozen.

door André van der Velde

Dinsdagochtend greep geschiedenislerares Bregje van Gend de gebeurtenissen aan voor discussie met haar leerlingen van klas 1h. ,,Ik ben mentor van die klas”, verduidelijkt ze. ,,Het leek mij een prikkelende dagopening en een mooie gelegenheid zo aan het begin van het schooljaar mijn leerlingen wat beter te leren kennen. Ik vind het ook belangrijk dat ze een eigen mening vormen en nadenken over historische kwesties. De Anne Frankboom bracht eigenlijk alles samen.”

Een van de vragen die Van Gend haar groep voorlegde was of het goed was dat de doodzieke boom door een kostbare constructie was gestut. Er ontspon zich vervolgens een discussie die zelfs tot concrete ideeën leidde over wat er met de boom zou moeten gebeuren.

Zo bedacht de 12-jarige Dré het plan om de Anne Frankboom te verbranden en met de as de grond te bevruchten waarin dan een nieuwe boom wordt geplant. ,,Dat idee kwam zomaar binnenvallen”, vertelt de brugklasser. ,,De Anne Frankboom is heel bijzonder en moet op de een of andere manier blijven bestaan. Het cremeren van de boom is iets symbolisch en door de nieuwe boom met de as te bevruchten, geef je die een nieuwe start”, legt hij uit.

Het plan van Dré was een van de vele ideeën die in de vroegte van het eerste lesuur ontstonden. Een ander plan was de boom in stukjes te hakken en die vervolgens te verkopen aan toeristen. Ook werd geopperd de boom voor veel geld te verkopen, geld dat dan zou worden overgemaakt aan de Anne Frank Stichting.

De vele plannen brachten Levi (11) ertoe een stemming te organiseren. ,,En iedereen stemde vervolgens op het idee van Dré”, vertelt hij. ,,Maar op de vraag of het goed was dat de boom was gestut, waren de meningen verdeeld. Zelf denk ik dat het goed was dat de boom bleef staan. Ze was heel belangrijk voor mensen.”

Van Gend was aangenaam verrast door het hoge niveau van de discussie. ,,Ze zijn heel goed op de hoogte en kunnen hun mening goed verwoorden. En”, vervolgt ze, ,,de klas zat vol briljante ideeën. Ik was er zelf niet op gekomen, eerlijk is eerlijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie