‘Elke oudere is van harte welkom’

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

Veel zelfstandig wonende ouderen raken door de enorme veelheid van regeltjes op zorggebied het overzicht kwijt. Om die groep te helpen, heeft de gemeente een nieuwe functie in het leven geroepen: de ouderenadviseur. ,,Er was een hiaat in de hulp aan ouderen”, zegt Ineke Roelfsema, die net als Petra Moorman als ouderenadviseur in dienst is van MEE. Ze zijn per 1 juli aan de slag gegaan. ,,Natuurlijk is er in Amersfoort de Seniorenwegwijzer, maar die houdt zich bezig met enkelvoudige vragen, bijvoorbeeld waar je een traplift kunt aanvragen of wanneer bepaalde recreatieve activiteiten plaatsvinden”, vervolgt ze. ,,Bij complexere vragen, bijvoorbeeld als iemand niet weet of het verstandig is te verhuizen, kunnen wij als ouderenadviseurs ouderen verder helpen. Zo kunnen mensen met vragen over bijvoorbeeld het vinden van de juiste dagbesteding bij ons terecht, maar we begeleiden ook een indicatieaanvraag om voor thuiszorg in aanmerking te kunnen komen.”

Ouderenadviseur helpt senioren weg te vinden AMERSFOORT - Sinds kort heeft Amersfoort twee ouderenadviseurs die zelfstandig wonende 55-plussers met raad en daad bijstaan. Ouderen met vragen over bijvoorbeeld het krijgen van hulp in de huishouding, die willen verhuizen of geholpen willen worden bij het kiezen van aanpassingen in de woning, kunnen voortaan terecht bij Ineke Roelfsema en Petra Moorman.

door André van der Velde

Veel van die complexere vragen kwamen overigens tot voorkort al bij het servicepunt van MEE terecht. Daarom is de keuze van de gemeente voor ouderenadviseurs van MEE, volgens hen ook een logische. ,,MEE is een organisatie die mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen en chronisch zieken helpt de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Het verschil is dat bij de doelgroep ouderen, de beperking niet centraal staat. De overeenkomst is dat het bij alle MEE-doelgroepen draait om het vergroten van de zelfredzaamheid”, aldus Moorman. ,,We zullen altijd oplossingen zoeken om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig kunnen blijven wonen. En als hen dat niet meer lukt, zullen we toeleiden naar zorg.”

De twee ouderenadviseurs zijn duidelijk heel betrokken bij hun werk. Moorman werkt al jaren binnen MEE als regioconsulent. Zij kreeg gaandeweg steeds meer interesse in de ouderenzorg. ,,Een belangrijke aanleiding was toen mijn ouders te maken kregen met dementie. Ik merkte dat er enorm veel op hen afkwam en dat het ook heel lastig is goed te helpen. Als ouderenadviseur kan ik nu andere ouderen helpen hun weg te vinden.” Roelfsema knikt instemmend. Zij werkte in Maarssen al met groepen ouderen, maar wilde zich specialiseren. ,,Ik merkte dat ik het individueel contact met ouderen nog leuker vind. Daarom deed ik een vervolgopleiding. Waarom ouderen? Ze hebben een enorme levenservaring. Ik heb heel veel bewondering voor hun veerkracht. Het is superleuk met hen te werken.”

uDe ouderenadviseurs werken uitsluitend op telefonische afspraak. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag te bereiken via 06-81100242 en 0900-6336363.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie