‘De brandweer was een uur bezig’

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

VATHORST - De Amersfoortse moeder Jolanda Hienekamp (38) heeft vrijdag 20 augustus anderhalf uur vastgezeten in een lift op station Vathorst. Samen met zoon Nils (6) en dochter Floortje (2 maanden).

Amersfoortse moeder vast in lift Vathorst

door Christine Schut

Hienekamp doet haar verhaal: ,,Vorige week vrijdag zouden we naar de bibliotheek op de Zonnehof gaan. Omdat Nils het leuk vindt om met de trein te gaan, deden we dat. Vanaf station Vathorst, waar we wonen. We gingen met de lift naar de begane grond en kochten daar kaartjes. De trein naar het centrum bleek te vertrekken van perron 2. Dus gingen we weer met de lift naar boven. Maar die lift stopte halverwege. Omdat het een glazen lift is, met een glazen ombouw, konden we wel naar buiten kijken. Ik zag twee mannen met gele hesjes lopen, maar die reageerden niet op mijn geklop. Toen heb ik de beveiligingsbel ingedrukt. Ik kreeg een mevrouw van een beveiligingsbedrijf aan de telefoon. Ik zei dat ik in de lift vastzat met twee kleine kinderen. Dat kon ze wel horen, want inmiddels was Floortje luidkeels beginnen te huilen. Zij zei dat ze de brandweer zou bellen. Het kon wel tien minuten duren voordat die er zouden zijn. Maar na twintig minuten nog geen brandweer. De vrouw belde weer terug en ik vertelde dat de brandweer er nog niet was. Na nog eens tien minuten arriveerden ze. We zaten vanaf 13.50 uur vast en tegen half drie arriveerde de brandweer.

Ze gingen gelijk aan het werk. Want inmiddels begon de temperatuur in de lift op te lopen. Volgens de brandweermannen zou er een sleutel boven de lift moeten hangen waarmee ze hem weer aan de gang konden krijgen, maar die hing er niet. Ze belden de stationsbeheerder voor de sleutel en de locatie van de veiligheidskast. Die bleek aan de andere kant van het station te zijn en zat op slot. Die kast hebben ze vervolgens opengebroken, toen hadden ze eindelijk de sleutel. Maar toen duurde het nog even. Het werd steeds warmer in de lift. Gelukkig had ik wel drinken bij me. Want inmiddels was het ook etenstijd voor Floortje. Plotseling zakte de lift een stuk. Floortje vloog bijna uit de wagen. De lift ging steeds omhoog en weer naar beneden en bleef uiteindelijk anderhalve meter boven de grond steken. Toen hebben ze van buitenaf de lift opengemaakt. Gelukkig hadden we weer frisse lucht en konden we er weer uit. Inmiddels was het half vier.”

Brandweerwoordvoerder Herman Wiersema: ,,De brandweer is daar inderdaad vrijdag 20 augustus geweest. De lift staat niet bekend als een locatie waar de brandweer regelmatig wordt opgeroepen. Niet de gemeente, maar ProRail is verantwoordelijk voor de lift.” ProRail-woordvoerder Ellis in ‘t Hout verwijst door naar NS. ,,Het beheer van de lift is uitbesteed aan NS, daar gaan wij niet over.” NS-woordvoerder Nancy Mulder: ,,Het protocol schrijft voor dat wanneer iemand vast komt te zitten in een lift de alarmcentrale een beveiligingsbedrijf, in dit geval Securitas, inschakelt. Zij hebben sleutels. Dat hier de brandweer is ingeschakeld heeft waarschijnlijk te maken dat het een moeder met baby betrof. Het kost nu eenmaal tijd mensen uit een lift te bevrijden, dat is helaas niet anders.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie