‘Vervelend om over te steken’

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

Oranje knipperlichten waarschuwen dinsdagochtend het verkeer op de Heiligenbergerweg, terwijl zware machines met veel lawaai een gleuf in het asfalt van het fietspad maken. Het autoverkeer wordt niet gehinderd en raast onverminderd voort. Van een afstandje kijkt projectleider Theo van Vliet van waterleidingbedrijf Vitens toe.

Aanleg nieuwe waterleiding via Heiligenbergerweg AMERSFOORT - Omdat Rijkswaterstaat de A28 verbreedt, moet een waterleiding worden verlegd om Amersfoort van water te kunnen blijven voorzien. De meest zichtbare werkzaamheden vinden plaats langs de Heiligenbergerweg. Het autoverkeer is ontzien, maar fietsers richting Leusden worden twee maal omgeleid. Zij rijden een stuk tegen het verkeer in, de meesten ook veel verder dan de bedoeling is.

door André van der Velde

,,Vanaf Park Randenbroek leggen we onder de Heiligenbergerweg een waterleiding aan die voor de brug bij de Zwarteweg de snelweg oversteekt naar de Driftakkerweg”, vertelt Van Vliet. Omdat de snelweg wordt verbreed, moet de waterleiding die er nu ligt verdwijnen. ,,Verleggen kan niet, omdat daarvoor te weinig ruimte is. Een waterleiding in de lengte van de snelweg is voor Rijkswaterstaat onwenselijk in verband met mogelijke calamiteiten. Als de waterleiding kapot gaat, zou de snelweg onder water komen te staan”, aldus Van Vliet.

In opdracht van Vitens wordt het werk uitgevoerd door Imtech Infra uit Nieuwegein. Het grootste gedeelte van het fietspad van de Heiligenbergerweg richting Leusden is de afgelopen weken open gegraven om de waterleiding in de grond te plaatsen. Het kruisen van de weg gebeurt echter ondergronds door middel van gestuurde boring, legt uitvoerder Henk van Essen uit. ,,We hebben verderop een ‘kopgat’ gegraven door middel van een stang die drie meter de grond in gaat en vervolgens trekken we de ‘watervoedende pijp’ onder de weg door, richting een ‘ontvangstgat’.” Het grote voordeel van gestuurde boring is volgens Van Essen dat de weg niet hoeft te worden opengebroken. ,,Dit is goedkoper én verkeersvriendelijker.”

Volgende week zal door middel van gestuurde boring de pijplijn onder de A28 worden getrokken.

In tegenstelling tot het autoverkeer hebben fietsers wel wat last van de werkzaamheden. Vooral ‘s ochtends rond een uur of acht en ‘s middags rond een uur of drie maken veel scholieren van de weg gebruik. In de richting van Leusden moeten zij twee keer de drukke Heiligenbergerweg oversteken. De tweede omleiding, terug naar het eigen fietspad, wordt door de meeste fietsers echter niet gezien of genegeerd. Tot ongelukken heeft dat voor zover bekend niet geleid.

Enkele fietsers steken dinsdag ter hoogte van de Zwarteweg de Heiligenbergerweg wel weer keurig over, zoals de Amersfoortse José Gademans die op weg is naar haar werk in Leusden. ,,Het is vervelend om hier over te steken vanwege het drukke autoverkeer. Maar het fietspad op de brug is te smal voor fietsers uit beide richtingen. Met die heuvel zie je de tegenliggers niet goed.”

De werkzaamheden moeten eind oktober helemaal klaar zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie