Amersfoortse sportkeien bezoeken museum

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Op 12 juni 2010 was er een openingshandeling door oud-bondscoach KNVB, Jan Zwartkruis, die de Sportkei-plaquette officieel overhandigde aan conservator Gerard Raven. Vele bekende oud-topsporters waren daarbij aanwezig en zij vormden de rode draad tussen de zeven verenigingen.

AMERSFOORT - Vanaf 12 juni t/m eind deze maand hebben zeven verenigingen, de winnaars van ‘De Sportkei’ in de periode 2003 t/m 2009 de gelegenheid gehad hun waardevolle materialen tentoon te stellen tijdens de mini-expo in het open depot van museum Flehite te Amersfoort.

door Gerrit Steen

Tijdens de zomermaanden bracht de historische afdeling van de Club van Honderd van CJVV diverse keren met genodigden een bezoek aan het museum. Bestuurders van clubs, gemeenteraadsleden, ASF, SRO, deelnemers van het bekende historische café, maar vooral ook veel prominente (oud) topsporters uit Keistad Amersfoort .

Zaterdag 21 augustus was er een kort programma samengesteld, dat in stadsbrouwerij Drie Ringen werd gepresenteerd door erevoorzitter Hijmen van Surksum van deze Club van Honderd. Directeur Archief Eemland, Alice Van Diepen, verraste de gasten met een historische sportquiz. Het jaar 1967 kreeg vervolgens bijzondere aandacht in verband met de enquête ‘Sportman/vrouw’ van het gratis huis aan huis ‘Nieuws- en advertentieblad De Koerier’.

Rugby-international Gert van Reenen was in 1967 winnaar en vertelde zaterdag dat hij toen 51.3 % van de stemmen behaalde, vermoedelijk door zijn werk in de horeca.

Nummer 2 werd Lout Geutjes (11.5 %), 3 Mosje Temming (8.8 %), 4 Willy Gielen (6.8 %), 5 Rudie Maas (6.8 %), 6 Fred van Dorp (4.7%), 7 Ben Beijer (3.3 %), 8 Fons van Heugten (2.7 %), 9 Wim Jaquet (1.4 %), 10 Jan Zwartkruis, (0.7 %) 11 Do Boersma (0.7 %) 12 De heer Pon (0.7%) 13 Jan Meskes (0.7%). Sportwethouder Ben Stoelinga overhandigde Gert van Reenen een afdruk van de Koerierpagina, d.d. 25 januari 1968, waarin de Amersfoortse Sportman 1967 werd geroemd.

,,Een permanente plaats voor keistedelijke sportgeschiedenis is dringend noodzaak. Een sporthistorisch kenniscentrum in relatie tot museumactiviteiten draagt bij aan de ontwikkeling van sportstad Amersfoort”, aldus Hijmen van Surksum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie